Jedete pahuljice svaki dan za doručak? Evo zašto to nije tako dobra ideja

Novo istraživanje

22.02.2024. 11:51
  • Podijeli:
ovsena kaša, doručak, kaša, ovsene pahuljice pixabay-6486c9a4da068.webp Foto: Pixabay

Svakodnevno jedenje samo jedne zdjelice vaših omiljenih žitarica za doručak može povećati rizik od demencije, pokazuju istraživanja.

Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina – vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak – i kognitivnog pada. Jedna od 10 osoba koja doživi blago kognitivno oštećenje razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji .

Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i održava zdravlje nervnog sistema. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete dobiti sve što vam je potrebno od vitamina iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se i u obliku dodataka. On se često dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i mljevene pahuljice, kao i u hljeb i dječje formule.

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry također povezuje veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji su imali visok krvni pritisak ili su bili gojazni .

Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeiju, Kina, pogledali su podatke iz Kineskog istraživanja zdravlja i ishrane. Oko 3.000 odraslih osoba, u prosjeku starosti od 63 godine, zamoljeno je da prijave svoju ishranu i ponove testove kognitivnih funkcija - oni su uključivali pamćenje riječi i izazove u obliku brojeva.

Kako su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između njih.

U prosjeku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno. Analiza istraživača pokazala je da je idealna količina bila 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike. Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad sigurne granice od 0,68 mg bio je povezan sa padom kognitivnih rezultata od 4,24 poena, a prosječna zdjela većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od 0,68 mg.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()