Istraživanje pokazalo da ove zdrave namirnice mogu imati loše posljedice za mozak

Novo otkriće

06.03.2024. 06:45
  • Podijeli:
doručak, šećer, musli, kornfleks, žitarice, mleko, jogurt, pixabay-6581c16351682.webp Foto: pixabay

Naučnici su pronašli vezu između visokih nivoa tiamina - vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak - i kognitivnog pada.

Jedna od 10 osoba s blagim kognitivnim oštećenjem razvije demenciju, prema istraživanju Alzheimer’s Research UK.

Tiamin, poznat i kao vitamin B1, pomaže pretvoriti hranu u energiju i održava živčani sistem zdravim. Vaše tijelo ga ne proizvodi samo, ali obično možete unijeti sve potrebne vitamine iz prehrane. Prirodno se nalazi u nekoj hrani, dodaje se drugoj i prodaje se kao dodatak prehrani.

Tiamin se često dodaje žitaricama poput kukuruznih pahuljica i glaziranih pahuljica, kao i hljebu i formulama za bebe.

Hrana koja obično sadrži tiamin:

Žitarice

Svinjetina

Riba

Grah i leća

Grašak

Hljeb, rezanci, riža

Sjemenke suncokreta

Jogurt

Žitarice i nedostatak tiamina

Istraživanja su prije povezivala nedostatak tiamina s neurološkim problemima poput kognitivnog pada. Jedan oblik nedostatka tiamina naziva se “Wernicke-Korsakoffov sindrom” i uzrokuje kognitivne promjene slične Alzheimerovoj bolesti.

Studije provedene na životinjama sugerirale su da nedostatak tiamina može uzrokovati oksidativni stres ili smrt živčanih stanica, gubitak pamćenja, stvaranje plaka i smanjeni metabolizam glukoze, što su sve faktori rizika za Alzheimerovu bolest, ali istraživanja na ljudima bila su ograničena. Sada, nova studija objavljena u časopisu General Psychiatry povezuje veći unos tiamina s kognitivnim padom, osobito kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak ili su pretili.

Istraživači s Medicinskog univerziteta Anhui u Kini proučavali su podatke iz Ankete o zdravlju i prehrani u Kini. Otprilike 3000 odraslih osoba, u prosjeku u dobi od 63 godine, pričali su o svojoj prehrani i ponavljali su testove kognitivnih funkcija, koji su uključivali prisjećanje riječi i izazove s brojevima, prenosi Net.hr.

Dok su istraživači pratili učesnike nakon otprilike pet godina, otkrili su vezu između konzumacije tiamina i pada rezultata kognitivnih testova. Premalo ili previše tiamina može imati štetne učinke, ali istraživači su odredili idealnu količinu tiamina između ta dva.

U prosjeku su učesnici studije konzumirali 0,93 mg dnevno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()