Dva iznenađujuća napitka koji debljaju i dovode do upala

Izbjegavajte ih

02.05.2024. 06:15
  • Podijeli:
koktel piće mai tai shutterstock-64a95ae5d8f56.webp Foto: Shutterstock

Kada govorimo o štetnim pićima, često u kontekst stavljamo alkohol i zaslađena gazirana pića, koji sadrže velike količine šećera, a samim time i kalorija. No, postoje još neki napici koje često zanemarujemo, a zapravo mogu uzrokovati razne upale i debljanje.

Sve više ljudi se bori s pretilošću jer vrlo često nesvjesno unose velike količine šećera koje se "skrivaju" u brojnim prerađenim namirnicama. S tim u vezi, nutricionistice Kimberly Brooker i Destini Moody upozorile su i na napitke koji nisu najbolja opcija ako želite izgubiti kilograme i održati svoje zdravlje.

Voćni sok

Sokovi od cijeđenog voća, koji se često smatra zdravim pićem, paradoksalno može doprinijeti upali i debljanju zbog koncentriranog sadržaja šećera. Dok prirodni voćni šećeri popraćeni korisnim hranjivim tvarima kada se konzumiraju u cijelom voću, proces cijeđenja izvlači tečnost, ostavljajući koncentrirane šećere bez vlakana i drugih spojeva koji pomažu u ublažavanju njihovog utjecaja.

"Komercijalni voćni sokovi često imaju dodane šećere i nedostatak vlakana prisutnih u cijelom voću. Konzumacija voćnih sokova bez vlakana može dovesti do brzog povećanja nivoa šećera u krvi, potičući upalu. Tijelo ne registruje tekuće kalorije jednako dobro kao one u krutom stanju što dovodi do prekomjerne konzumacije i potencijalnog debljanja, a također može utjecati na sitost, što olakšava unos više kalorija iz drugih izvora", kaže Kimberly Booker.

Napici s okusom kafe

Pića kao što su kafe s velikim količinama mlijeka, često sadrže značajne količine dodanih šećera. Pretjerana konzumacija šećera u takvim aromatiziranim pićima s okusom kafe može dovesti do brzih skokova nivoa šećera u krvi, izazivajući upalnu reakciju u tijelu.

Ove nutricioniste ističu da ovi napici često sadrže velike količine dodanih šećera, sirupa i vrhnja za šlag, što pridonosi prekomjernom unosu kalorija. Visok sadržaj šećera može dovesti do upale i povećanog skladištenja masti. Konzumacija takozvanih tekućih kalorija uz obrok neće pružati isti osjećaj sitosti kao jedenje čvrste hrane. Kombinacija kofeina i šećera također može poremetiti nivoa šećera u krvi i s vremenom doprinijeti upali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()