Cimet je savršen u kafi: Zasladiće je, a ima i ogroman uticaj na zdravlje

On jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

30.03.2024. 21:38
  • Podijeli:
shutterstock_1908628633 jutarnja kafa, jutro, kafa, navika-650406c1c90ca.webp Foto: shutterstock

Želite li jutarnju kafu učiniti još zdravijom za srce, dodajte u nju nešto cimeta u prahu.

Neke studije su pokazale da cimet može sniziti nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, ali i visok nivo kolesterola i triglicerida.

U časopisu "Critical reviews in Foof and Nutrition" iz 2010. godine objavljeno je kako cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i protuupalna svojstva.

On jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Za jelo i besmrtnost

Cimet je potentan začin koji se koristio za zdravlje i jelo hiljadama godina. U kineskim zapisima spominje se već u 3. Milenijumu prije Hrista, a odatle se proširio do Mesopotamije i Levanta.

Grci su ga smatrali lijekom. Za stare Egipćane bio je statusni simbol – koristili su ga za izradu parfema, ali i balzamiranje tijela. O njemu je pisano i u Bibliji, u psalmima, ali i Pjesmi nad pjesmama.

Danas se konzumira u nizu različitih jela i pića - od kolača i pita do kuvanog vina. Ovaj aromatičan i topao začin nije sladak, ali pojačava osjećaj slatkoće drugih sastojaka.

Zašto je dobro staviti cimet u kafu?

Cimet daje bilo kojem piću ili jelu prekrasnu aromu te slatkasti okus bez dodavanja grama šećera. Baš zato ljekari preporučuju da ga dodate u svoj omiljeni jutarnji dodatak umjesto šećera ili nekih drugih umjetnih zaslađivača.

Šećer i umjetni zaslađivači, naime, mogu negativno uticati na zdravlje jer sadrže tvari koje mogu povećati upale u tijelu.

Ipak, nemojte pretjerivati s cimetom. U šoljicu kafe dovoljno je staviti oko četvrtine čajne kašike cimeta u prahu – po mogućnosti onog cejlonskog, a u jednom danu poželjno je konzumirati oko pola čajne kašike ovog mirisnog začina.

Niste ljubitelj cimeta?

Ljekari preporučuju i dodavanje nezaslađenog kakaa u svoj jutarnji napitak. I kakao je povezan s održavanjem zdravih nivoa krvnog pritiska i holesterola, povrh svega sadrži i neke važne nutrijente za imunitet i tijelo poput cinka, željeza i magnezijuma, prenosi Punkufer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()