Tradicionalni švajcarski sir s Alpa sada se pravi i na planini Atlas u Alžiru

Od 700 do 1.000 litara mlijeka dnevno dobiju 70-80 kilograma sira

06.08.2023. 13:22
  • Podijeli:
sir_pixabay-63e2576ba2e71.webp Foto: Pixabay

Alžirac Resid Ibersiyan tokom rada u Evropi naučio je kako se pravi tradicionalni sir s Alpa. Švicarsku i holandsku tradicionalnu proizvodnju sira donio je i u svoju zemlju, tačnije na planinu Atlas.

Radni vijek je počeo kao naftni industrijski planer u Alžiru.

Međutim, Ibersiyan je 1990. godine s 24 godine odlučio da ne želi da nastavi svoju karijeru u ovoj oblasti i otišao je u Rim, glavni grad Italije, da studira filmsku režiju.

Nakon neuspjeha u Rimu, preselio se u Švicarsku gdje je dugo radio u medijima.

Priča o proizvodnji sira Ibersiyan počinje u Švicarskoj, u podnožju Alpa.

"Dok sam radio u Švicarskoj, imao sam mnogo posla i stalno sam bio za kompjuterom. Kad god sam imao priliku, odlazio sam u prirodu i posjećivao pogone za proizvodnju sira", ispričao je Ibersiyan.

Tada je detaljno naučio tradicionalne evropske tehnike pravljenja sira.

Alžirac, koji je uložio mnogo slobodnog vremena kako bi naučio što više o proizvodnji sira, odlučio je nakon nekog vremena da se vrati u svoju zemlju, ovoga puta s drugačijim snom.

Kako je kazao, cilj je bio da "oživi kulturu sira u Alžiru koja je uništena tokom francuskog kolonijalnog perioda".

"Poznavali smo samo francuski sir 'champignon brie'. Francuzi su uništili kulturu sira u Alžiru tokom svog 132-godišnjeg kolonijalnog perioda. Zato sam započeo novi posao na alžirskom tržištu. Razmišljao sam o ponudi sireva", izjavio je Ibersiyan.

U Alžir se vratio 2006. godine i započeo proizvodnju sira u Ferihi u gradu Tizi Vizu, u podnožju planine Atlas.

Ibersiyan je rekao da se velika većina sireva u Alžiru proizvodi od mlijeka u prahu, međutim, on sada proizvodi zdravi sir od kravljeg mlijeka.

"Naravno, alžirsko i švicarsko mlijeko nisu isto. To sam naučio od Švicaraca. Ideja o pravljenju sira je švicarska, ali sir je alžirski", rekao je Ibersiyan.

U njihovim proizvodima nema konzervansa, zaslađivača, aditiva u hrani i pojačivača okusa.

Alžirski poduzetnik je naveo da od 700 do 1.000 litara mlijeka dnevno dobiju 70-80 kilograma sira.

Naveo je da je cilj da uskoro izvoze svoje proizvode na strana tržišta.

Alžirac Verda Hammadi, koji je došao da kupi sir sa suprugom i djecom, rekao je da su Ibersiyanovi proizvodi veoma ukusni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()