Pečenje mesa na roštilju povećava rizik od raka: Ovo je pet savjeta za zdravije roštiljanje

Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljeniti meso

29.04.2024. 06:00
  • Podijeli:
roštilj izlet pixabay-64492b074f3f7.webp Foto: Pixabay

Catherine Carpenter, profesorica kliničke prehrane i članica UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, upozorava da jedenje mesa pečenog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka. To možda nije ono što želite čuti uoči sezone roštiljanja, no pridržavajući se ovih nekoliko savjeta možete roštiljati na zdrav način.

Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljeniti meso – uz sagorijevanje masnoće, što proizvodi kancerogene kemikalije poznate kao heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).

Produžena izloženost ovim hemikalijama, koje također nastaju iz ispušnih plinova vozila, korozivnih tvari i drugih zagađivača, može oštetiti DNK, a s vremenom se mogu razviti i tumori. Dr. Catherine Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače. Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.

Savjeti za zdravije roštiljanje Dr. Carpenter nudi ovih 5 savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima.

1. Nemojte peći meso na izravnoj vatri

Ako imate više plamenika, stavite meso iznad plamenika koji nema plamen, pecite na neizravnoj toplini.

2. Ako se meso mora peći na žaru na izravnoj vatri

Meso često okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima.

3. Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja.

4. Meso poslužite s voćem i povrćem

Voće koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje hemikalija koje uzrokuju rak.

5. Marinirajte meso u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju

Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati hemijsko djelovanje kancerogena.

“Ne kažem da se treba odreći pečenja mesa na roštilju, ali ga pokušajte pripremiti na način koji je za vas zdraviji,” savjetuje dr. Carpenter.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()