Način na koji većina sprema ostatke pizze zapravo je opasan

Struka savjetuje

09.12.2023. 19:57
  • Podijeli:
Pica_pizza_Foto Pixabay-1664115217145.webp Foto: Pixabay

Pizza je jedno od najomiljenijih jela mnogima, ali kad je pojedemo, uvijek imamo istu dilemu - gdje spremiti ostatke? Ako ste kao većina, onda ste ih ostavili u kutiji na radnoj površini u kuhinji.

Stručnjaci za sigurnost hrane često upozoravaju da se ostatke ne treba čuvati na sobnoj temperaturi zbog rizika od razvoja bakterija koje mogu uzrokovati trovanje. Isto vrijedi i za pizzu.

Prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), bakterije se mogu početi gomilati na ostacima pizze u roku od 20 minuta, a nakon dva sata nesigurno je jesti pizzu koja je stajala na sobnoj temperaturi. U slučaju konzumacije takve pizze, mogu se javiti bol u trbuhu, proljev, povraćanje i groznica. Ali, ozbiljniji slučajevi trovanja, doduše rijetki, uključuju hospitalizaciju, pa čak i smrt.

Rast bakterija ovisi o vlažnosti i proteinima. Pekarski proizvodi poput kruha, kolača i keksa imaju relativno niske razine proteina i vlage (te puno masti i šećera), što znači da mogu sigurno stajati na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

Pizza ima puno proteina i vlage. Samo tijesto ne predstavlja veliku opasnost, ali umak, sir i dodaci – da. Sir je jedan od najrizičnijih sastojaka. Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) napominje da ga visoka razina proteina i vlage čini posebno osjetljivim na rast bakterija.

Isto vrijedi i za umak od paradajza te određene dodatke. Povrće, poput paprike i gljiva, te umak za pizzu sadrže puno prirodne tekućine koja može potaknuti rast bakterija kao što su salmonela i E. coli.

Prvo, preporučuje se da kriške pizze izvadite iz kutije. Tada ih prebacite u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Ostatke pizze nemojte držati u hladnjaku duže od četiri dana. Prema USDA-i, ostatke pizze možete staviti u zamrzivač i trajat će do dva mjeseca, piše Delish.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()