Čudnovata kombinacija: Kafa i so! Postoji razlog zašto se dodaje u kafu, a da li biste vi isprobali

Međutim, čini se da ova pojava nije toliko neuobičajena

04.03.2024. 21:29
  • Podijeli:
kafa, pijenje kafe - profimedia-65b759fb4f0f4.webp Foto: Profimedia

Kafa – mnogima omiljeni topli napitak – može se konzumirati u različitim formama. Isto tako, ona može imati različite ukuse i dodatke.

Na primjer, trenutno je među najpopularnijima matcha prah uz pomoću kojeg se može napraviti nešto drugačija (a po nekima i mnogo ukusnija) varijanta latte kafe.

Međutim, s obzirom na to da ovaj prah nije sastojak koji se može pronaći u svakoj kuhinji, jedan drugi definitivno može – so. Na prvu pomisao (ali i na drugu) djeluje potpuno suludo dodavati ovaj začin u piće kao što je kafa.

Međutim, čini se da ova pojava nije toliko neuobičajena.

Zamislite sljedeću situaciju: Sjedite u omiljenom kafiću i naručujete kafu koju svakodnevno konzumirate. Bilo da je vaš odabir cappuccino, flat white, mocha ili možda domaća kafa – ako se osvrnete oko sebe, shvatit ćete da bar pola kafića poseže za šećerom (ili više njih) kako bi zasladili svoju kafu. Ipak, određeni dio ljudi šećer zamjenjuje sa soli.

Iza, na prvi pogled čudne, kombinacije postoji objašnjenje – ali i različite studije. Pojedini tvrde da malo soli ne može štetiti, te da ovaj spoj čak može imati pozitivno djelovanje. Upravo zato, mnogi se odlučuju da i u druge napitke, poput čaja, dodaju sol.

Glavni razlog se, naravno, tiče ukusa – a oni koji su ovu metodu isprobali kažu da je okus puno bolji.

Da li je kafa s malo soli, paradoksalno, slađa?

Dodavanje soli u kafu nije nikakva novina. Naprotiv, ova pojava je od davnina rasprostranjena u različitim kulturama. Razlog za to pronalazimo u činjenici da se sol koristi kao efikasan način za smanjenje gorčine, te poboljšanja ukusa i stvaranje balansa između različitih sastojaka. Naravno, u šoljicu ili čašu se tom prilikom dodaje veoma mala količina soli – pola ili trećina šoljice je sasvim dovoljno.

Na taj način, aroma kafe će se promijeniti, a neki tvrde da je sol odlična zamjena za mlijeko ili šećer.

Štoviše, pojedini tvrde da so mnogo bolje neutralizira gorčinu od šećera. Zato, već sljedećom prilikom u svoju omiljenu kafu, umjesto šećera, dodajte malo soli. Počnite s prstohvatom, a zatim donesite konačan sud – je li u pitanju life hack ili ipak preferirate ukus kafe bez soli, piše Journal.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()