UNA u jednom od najpoznatijih muzeja vodke

Na mjestu gdje se nalazila nekadašnja tvornica ovog poljskog nacionalnog pića

03.07.2023. 18:04
  • Podijeli:
varsava_muzej_vodka-64a2a7e4c0219.webp Foto: UNA

U glavnom gradu Poljske posjetioci mogu obići najpoznatiji poljski muzej posvećen vodki. Vodka je primarno bila piće koje je služilo kao lijek. Poljaci su poznati po proizvodnji ovog pića, najčešće od trešnje, krompira, grožđa i pšenice.

Posjetili smo zgradu u kojoj je firma Koneser proizvodila vodeće brandove poljske votke Luksusowa i Wyborowa.

Vodka je važan dio poljske kulture i prati je vijekovima unazad. Dokazi o upotrebi poljske riječi "wodka" mogu se pratiti sve do 14. vijeka.

U nekadašnjoj tvornici koja je sada pretvorena u Muzej, posjetioci mogu da saznaju nešto više o procesu nastanka vodke, načinu proizvodnje, te da kroz virtualne i interaktivne izložbe saznaju nešto više o ovom piću - naprimer informaciju da na jedan litar popijene vodke, trebalo bi popiti deset litara vode. Takođe, nikako se ne preporučuje miješanje sa naprimer sokom od narandže, jer to stvara glavobolju i nije način na koji se preporučuju konzumiranje ovog pića.

Vodka se proizvodi širom Poljske, a stekla je odavno i međunarodni ugled. 

U zgradi Poljskog muzeja votke koji je u Varšavi u oblasti 'Praga', nalaze se dva jedinstvena prostora u kojima odlična hrana, kokteli i muzika stvaraju nevjerovatnu atmosferu. Hundreds of Reasons Bar je savršeno mjesto za veče sa prijateljima, romantičan izlazak ili opuštajuće uživanje uz živu muziku i ukusnu hranu. Na trećem spratu zgrade nalazi se Koneser Bar, koji je poznat po ručno pripremljenim alkoholnim pićima.

U Poljskoj je zabranjeno da kod kuće proizvodite vodku. U ovom Muzeju moguće je praktično vidjeti kako taj proces izgleda zahvaljujući virtualnoj 3D prezentaciji, te u kratkom filmu koji se posjetiocima pusti prije samog obilaska saznati više o ovom piću.

"Onaj čisti etanol koji izađe u prvoj turi tokom pravljenja vodke nije dobar i nikako ne valja. Njega ne bi trebalo probati, niti je dobar, niti je zdrav, niti je lijep. Da bismo dobili kvalitetnu vodku potrebno je proces ponovti nekoliko puta i ono što je najvažnije tokom destilacije jeste da se zna koliko posto tačno kojeg sastojka ide kako bismo dobili dobru vodku", rekla je Marta, vodič u poljskom Muzeju vodke.

U zgradi je moguće degustirati najpoznatije sorte vodke koje se prave u Poljskoj. Unutar Muzeja smještena je i posebna soba u kojoj su izložene razne flaše ovog pića od njegovog nastanka do danas. Ta soba je u staklu i popularno je zovu "Instagram soba".

Kratka turistička tura kroz poljski Muzej vodke na tren briše sve probleme. 

Muzej posjetioce uči o pravoj poljskoj vodki, odnosno, načinu na koji ona mora biti napravljena – za njenu proizvodnju koristi se tradicionalni recept koji uključuje lokalne namirnice, a svi aspekti proizvodnje, osim punjenja, moraju se odvijati u Poljskoj. Ako ovi kriteriji nisu zadovoljeni, votka se ne može nazivati poljskom.

Ako vas put nanese u Varšavu i ljubitelj ste vodke, svakako posjetite ovaj Muzej koji je otvoren za turiste svaki dan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()