Nema bacanja: Evo kako da vam krompir duže traje

U suštini, dovoljno je da slijedite pet ovdje priloženih savjeta, pa nećete morati da bacate hranu,

11.11.2023. 15:18
  • Podijeli:
krompir - pixabay-654f8756c3a6f.webp Foto: Pixabay

Krompir je jedna izvanredna namirnica i malo je onih koji ga ne vole. Kuvan, pečen, pržen, dinstan; sa slaninicom, sirom, mesom - doktori se vjerovatno neće složiti sa baš svim kombinacija, ali tako je kako je... Ali, osim što možete krompir da pripremite na razne načine, za razliku od većine povrća, možete da ga čuvate nedjeljama ili čak mjesecima.

U nastavku pročitajte koji su najbolji načini za skladištenje krompira da bi vam duže trajao. U suštini, dovoljno je da slijedite pet ovdje priloženih savjeta, pa nećete morati da bacate hranu, što je samo po sebi grijeh, nego nećete morati da trošite ni dodatni novac da popunjavate zalihe.

Bez mrlja

"Skladištenje krompira počinje u supermarketu", kaže Frank Mjur, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krompir u Ajdahu.

Potražite krompir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubljenja. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.

Suvoća

Iako bi moglo da bude primamljivo da isperete prašnjave krompire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga lako može da uhvati koru krompira i stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris pljesni i brže starenje. Mjur preporučuje da ih "odložite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korišćenje".

Korpa ili mrežasti džak

Još jedna tajna za očuvanje svježine krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Naime, krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju ih možete ostaviti u toj vrećici. Inače, Mjur preporučuje stavljanje krompira u "dobro osvijetljenu korpu ili činiju kako bi zrak cirkulisao oko njih". Otvorena papirna kesica je takođe korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.

Hladno i tamno mjesto

Krompir se uzgaja u podzemlju i voli da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Mjur kaže da je idealno rješenje "ostava koja nije ni blizu izvora toplote, kao što su mjesta u blizini šporeta ili mašine za pranje posuđa. Takođe će poslužiti i ormar ili čak garaža tokom određenih mjeseci u godini". Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u frižideru.

Rotirajte zalihu

Svaki put kada posegnete za krompirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krompira koji počinje da se kvari i potrošite ih i stavite novije krompire na dno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()