Sedam vrsta hrane koju svake sedmice jedu najdugovječniji ljudi na svijetu

Najdugovječniji ljudi svijeta svoju prehranu baziraju na otprilike 90 posto namirnica biljnog porijekla – voću i povrću koju uzgajaju na organski način te konzumiraju sezonski

21.07.2023. 06:15
  • Podijeli:
hrana ručak more plaža shuterstock-64a43d747626c.webp Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da ljudi najduže žive u takozvanim plavim zonama – na ostrvu Okinawa u Japanu, u provinciji Ogliastra na Sardniji, na ostrvu Ikarija u Grčkoj, na poluostrvu Nicoya u Kostariki i u Loma Lindi u Kaliforniji.

Šta jedu najdugovječniji ljudi na svijetu?
Na ovim mjestima stanovništvo nerijetko doseže životnu dob od 100 i više godine, a svoju dugovječnost zahvaljuju smirenom životu, redovitoj fizičkoj aktivnosti, čvrstoj povezanosti sa zajednicom u kojoj žive, a posebno hrani.

Najdugovječniji ljudi svijeta svoju prehranu baziraju na otprilike 90 posto namirnica biljnog porijekla – voću i povrću koju uzgajaju na organski način te konzumiraju sezonski. Šta se to nalazi na njihovim tanjirima svake sedmice, provjerite u nastavku teksta.

1. Mahunarke
Mahunarke predstavljaju izvrstan izvor bjelančevina biljnog porijekla, pa se svake sedmice nalaze na tanjirima najdugovječnijih ljudi na svijetu. Ne samo da ta vrsta hrane obiluje proteinima, već i složenim ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima koje pridonose boljoj probavi, uravnotežuju šećer u krvi i krvnom pritisku te blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni suistem. Šta sve spada u ovu kategoriju, pitate se? Jedite različite vrste graha, slanutak, leću, bob, grašak, mahune, kikiriki...

2. Orašasto voće
Konzumacija orašastog voća poput badema, oraha, pistacije, indijskih oraščića i lješnjaka u umjerenim količinama izvrsno je za zdravlje srca jer sadrži velike količine nezasićenih masti i omega 3 masnih kiselina. Uz to sadrži i dosta prehrambenih vlakana koje snižavaju razine lošeg kolesterola. Najdugovječniji ljudi svijeta ga jedu sirove kao zdravi međuobrok, ali i kao dodatak drugim jelima.

3. Paradajz
Paradajz je česta namirnica na tanjirimau mediteranskim zemljama – od Italije do Grčke. Riječ je o fleksibilnoj namirnici koja se može pripremiti na razne načine, a koja je bogata antioksidantima – prvenstveno likopenom. Istraživanja su pokazala da konzumacija hrane bogate likopenom poboljšava rad kardiovaskularnog sistema dok antioksidanti neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i mogu spriječiti razvoj malignih oboljenja.

4. Slatki krompir
Najdugovječniji ljudi na Okinawi obožavaju jesti slatki krompir, tačnije ljubičasti slatki krompir koji obiluje nutrijentima za jačanje imuniteta i smanjivanje upala u tijelu. Ljubičasti slatki krompir je bogat prehrambenim vlaknima koji poboljšava rad probavnog ssitema, piše punkufer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()