Zapečene tikvice punjene mesom i siromašnih
Mnogo je jela koja možete napraviti s tikvicom, a jedno od najpopularnijih svakako su zapečene tikvice punjene mesom i sirom.
50 dag mljevene junetine (ili drugog mesa po želji)
2-3 veće tikvice
1 crvena paprika
1 srednji luk
10 dag mozzarelle
5 dag naribanog parmezana
3 kašike maslinovog ulja
sol, papar, čili i drugi začini po želji
Za ovaj recept trebat će vam malo veće tikvice kako biste mogli napraviti udubljenje dovoljno veliko za punjenje. Tikvice operite, ogulite i prepolovite. Ako imate domaće nešpricane tikvice, ne morate ih guliti. Lagano čajnom kašikom iz njih izdubite sredinu koju stavite sa strane na tanjir.
Luk i papriku nasjeckajte na sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta pa potom dodajte papriku i dinstajte nju dok malo ne omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, popaprite, dodajte čili i ostale začine po svojoj želji. Na kraju dodajte izdubljeni dio tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.
Zagrijte peć na 180 stepeni. Tepsiju malo namastite uljem i posložite na nju tikvice. U smjesu potom ubacite ribani parmezan i mozzarellu natrganu na manje komadiće te malo promiješajte. Napunite tikvice i stavite ih u peć na 15-20 minuta dok se sir lijepo ne otopi i zapeče.
NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.