Pravo jesensko jelo: Recept za slasni ručak s piletinom i vrganjima

Evo kako pripremiti kus-kus s piletinom, povrćem i vrganjem

28.10.2023. 07:15
  • Podijeli:
kus-kus_recept_instagram 1-653b601ce8038.webp Foto: Instagram

Vrganj ne nazivamo bez razloga kraljem šume. Ova jestiva gljiva prava je delikatesa koja će od svakoga jela napraviti nešto posebno. Vrganje najčešće srećemo u fritatama, supama ili umacima, a i pohovani su prava poslastica. No recepata s vrganjima ima more i volimo otkriti neki još neiskušani.

Kada pripremate vrganje, kao i ostale gljive, nemojte ih ispirati vodom jer će je upiti i biti žilavi i bljutavi. Jednostavno uklonite ostatke zemlje i nečistoće suhom krpom. Zatim trebate samo narezati gljive i slijediti recept.

Sastojci za vrganje s piletinom, kus-kusom i povrćem:

200 g vrganja
400 g pilećeg filea
1 crveni luk
2 režnja bijelog luka
2 do 3 supene kašike maslinova ulja
pola šoljice kus-kusa
pola crvene paprike (narezane na trakice)
pola zelene paprike (narezane na trakice)
so
biber
zobeno vrhnje
Priprema vrganja s piletinom, kus-kusom i povrćem:

Na zagrijanom maslinovu ulju pecite začinjenu piletinu s obje strane. Potom u istoj tavi na supenoj kašiki maslinova ulja dinstajte luk pa dodajte papriku. Dinstajte koju minutu pa dodajte i narezane vrganje. Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri. Vratite piletinu u tavu, dodajte kus-kus i po želji dodajte 3 do 4 supene kašike zobenog vrhnja te začinite po želji. Sve dobro promiješajte i poslužite.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()