Ova supa umiriće vašu probavu, a djelovaće i na ten

Supa zaista može našem organizmu donijeti puno dobrobiti, posebno nakon što smo neko vrijeme konzumirali težu i masniju hranu

03.02.2024. 07:03
  • Podijeli:
Supa (1)-63eb3bc0cd4f9.webp Foto: Pixabay

Supe tokom zime zauzimaju posebno mjesto na našim jelovnicima, griju nas i nakon tanjira ukusne i krepke supe osjećamo se oporavljeno i ugodno.

No taj nas osjećaj ne vara, supa zaista može našem organizmu donijeti puno dobrobiti, posebno nakon što smo neko vrijeme konzumirali težu i masniju hranu.

Povrtne supe sadrže vrijedne vitamine i minerale koji blagotvorno djeluju na organizam, a uz to nam i pomažu unijeti tekućinu i hidrirati nas u danima kada zbog hladnoće nismo toliko žedni.

Recept koji vam donosimo pun je zelenog povrća koje će pomoći pri oporavku vaše crijevne mikroflore te blago i umirujuće djelovati na probavu. Bonus je i to što će povoljno djelovati i na blistavost vašeg tena.

Kako pripremiti ovu supu punu antioksidansa i vlakana, pročitajte u nastavku.

Sastojci:
1 štapić celera
1 lukovica komorače
1 praziluk
3 ili 4 cvjetića brokule
1 tikvica srednje veličine
pola glavice kupusa
kurkuma u prahu
đumbir u prahu
1 češanj bijelog luka
pola glavice luka
Maslinovo ili ulje po izboru
So
Priprema:
1.    Operite i ogulite tikvicu i narežite je na manje komade.

2.    Nasjeckajte bijeli dio praziluka na kolutiće, glavici komorače izrežite unutrašnji dio i narežite je na kriške.

3.    Cvjetiće brokule nemojte sjeckati, već ih samo operite, a štapić celera narežite na manje komade.

4.    Kupus narežite na trakice.

5.    Nasjeckajte luk na sitno.

6.    U loncu na malo maslinovog ulja prepržite cijeli češanj bijelog luka. Kad pusti aromu nakon nekoliko minuta, izvadite ga i ubacite luk.

7.    Kad luk postane staklast, stavite u lonac sve povrće, ulijte dovoljno vode da ga prekrije, posolite prema ukusu i kad zakipi, kuhajte na srednjoj vatri dok sve nije kuvano (oko 30 minuta), prenosi "Zadovoljna.hr".

8.    Kad je povrće kuhano, dodajte kašičicu kurkume i pola kašičice mljevenog đumbira.

9.    Supu izmiksajte štapnim mikserom i poslužite.

Ako ne želite, supu ne morate miksati, nego ju možete jesti kao bistru supu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()