Kako savršeno ispohovati ribu?

Savršeno ispohovana riba nije presušena, a hrskavi omotač čvrsto stoji priljubljen uz nju. Ako se pečeno tijesto odvaja od ribe, napravili ste grešku

01.09.2023. 18:20
  • Podijeli:
pastrmka, riba pixabay-647efb16acc57.webp Foto: Pixabay

Ribu dobro posušite papirnatim peškirom prije nego što je uvaljate u jaja, brašno i krušne mrvice. Smjesa se neće dobro zalijepiti za ribu ako je površina iste vlažna i ljepljiva. Na ovo treba obraditi pažnju kada čistite svježu ribu, ali i ako planirate ispohovati ribu koja je bila prethodno zamrznuta.

Pobrinite se i da ribu kvaliteno prekrijete sastojcima za pohovanje - dobro je umočite u jaja, a potom pažljivo prekrijte brašnom i mrvicama sa svih strana ako želite uživati u hrskavom zalogaju.

Da bi spriječili opadanje smjese za pohanje s ribe, neki svjetski chefovi u jaja dodaju i malo običnog žutog senfa. Senf daje ribi blago ljutkast okus, ali i osigurava da brašno i mrvice ostanu zalijepljeni za površinu ribe.

Ribu ste dobro posušili i pažljivo panirali, ali tijesto se svejedno odvojilo nakon pečenja? Postoji mogućnost da ste ribu stavili u ulje koje nije bilo dovoljno zagrijano. Da biste spriječili opadanje tijesta, temperatura ulja u koju stavljate paniranu ribu bi trebala biti između 180 i 190 stepeni Celzijusovih.

Ako niste sigurni je li vam ulje bilo dovoljno vruće, provjerite s kuhinjskim termometrom. Kuhinjski termometar će vam koristiti i ako planirate peći ribu u više tura. Temperatura ulja će varirati od ture do ture, pa svakako upotrijebite termometar da budete sigurni da pečete ribu u pravim uslovima, piše punkufer.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()