Hljeb bez brašna koji se ne mijesi

Sjemenke, sir i jaja

29.12.2023. 07:00
  • Podijeli:
hljeb_pixabay-63c1bfd362f1c.webp Foto: Pixabay

Posljednjih godina svjedoci smo da sve više ljudi praktikuje ishranu bez hljeba, te se konstantno pojavljuju alternative, koje ne uključuju brašno.

Sastojci:
   500 g svježeg sira
   6 komada jaja, krupnijih
   3 pune kašičice lanenog sjemena
   1/2 šolje sjemena suncokreta
   1/2 šolje sjemena bundeve
   1 šolja ovsena kaša
   1 kašičica prašaka za pecivo
   So – samo po ukusu
Takav hljeb možete ispeći u pravougaonoj posudi za hljeb, ali preporučujemo okruglu od 24 cm – izgleda senzacionalno.

Priprema:
Razbijte sva jaja u veliku činiju i dodajte odjednom, razbijajući sav svježi sir. Sada miješajte dok ne postane glatko ili možete izgnječiti viljuškom i miješati. U sirno-jajastu masu dodajte kašičicu praška za pecivo i soli po ukusu. Zatim ubacite sva zrna zajedno sa ovsenim pahuljicama u tijesto. Sve dobro izmiješati dok se smjesa ne sjedini.

Pripremljeno tijesto za hljeb prebacite u pripremljen pleh obložen papirom za pečenje. Nježno oblikujte tako da bude ravnomjerno raspoređeno. Sada pospite sjemenke suncokreta i bundeve na hljeb. Možete dati puno zrna, ali nemojte potpuno pokrivati gornju površinu hljeba. Uključite i zagrijte rernu na 180 stepeni C, grijači gore/dole bez duvanja. Stavite pleh u zagrijanu rernu 1/3 visine.

Vrijeme pečenja 60 minuta na 180 stepeni C. Nakon tog vremena provjerite čačkalicom da li je hljeb pečen unutra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()