Doručak koji se topi u ustima! Trik za savršen omlet mekan poput oblaka

Probajte i uživajte

01.01.2024. 09:30
  • Podijeli:
omlet_dorucak-1668286554205.webp Foto: Pixabay

Odvajanje žumanca od bjelanca uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?

Istučete li žumance i bjelance odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

Tako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno začiniti ga solju, biberom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Sastojci za omlet:

5 bjelanca
3 žumanca
2 kašike maslaca
začini po želji
Priprema omleta:

Razbijte pet jaja i odvojite bjelance od žumanjaka. Istucite mikserom bjelance u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanca (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite. Pažljivo umiješajte žumance u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.
Vratite poklopac i pecite još 3 minute. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Prijatno!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()