Počasni doktor pariske Sorbone: Danas godišnjica rođenja jednog od najveći geografa sa naših prostora

Veoma su značajni Cvijićevi radovi o morfologiji i hidrografiji Dinarskog krša i drugih kraških predjela, tektonici i glacijaciji planina Balkanskog poluostrva

12.10.2023. 16:08
  • Podijeli:
Jovan Cvijić-6526534562b53.webp Foto: jovancvijic.rs

Srpski geograf Jovan Cvijić /1865-1927/, osnivač antropogeografije i geomorfologije u Srbiji i Srpskog geografskog društva, rektor Univerziteta u Beogradu i predsjednik Srpske kraljevske akademije, rođen je 12. oktobra 1865. godine.

Cvijić je bio i počasni doktor pariske Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

Veoma su značajni Cvijićevi radovi o morfologiji i hidrografiji Dinarskog krša i drugih kraških predjela, tektonici i glacijaciji planina Balkanskog poluostrva, kao i studije o Jadranskom primorju, balkanskim kotlinama i poljima, Šumadiji i Panonskom basenu, te o migracijama jugoslovenskih naroda.

On je odigrao izuzetnu ulogu kao savjetnik srpske delegacije na mirovnim pregovorima u Parizu poslije Prvog svjetskog rata.

Cvijićeva djela su: "Osnove za geografiju i geologiju Makedonije i Stare Srbije", "Antropogeografski problemi Balkanskog poluostrva", "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje", "Geomorfologija", "Etnogeografske karte jugoslovenskih zemalja", "Geografska karta Jugoslavije" i "Govori i članci".

Jovan Cvijić rođen je u Loznici, a cijeli život posvetio je proučavanju Srbije i Balkanskog poluostrva, putujući skoro svake godine po Balkanu.

Osim čisto geografskih proučavanja, Cvijić se bavio i geologijom /geomorfologijom, tektonikom, paleogeografijom i neotektonikom/.

NJegova monografija o karstu izazvala je veoma povoljne ocjene u evropskim naučnim krugovima, a pristupna akademska besjeda o strukturi i podjeli planina Balkanskog poluostrva, na osnovu geološko-tektonske građe, proslavila ga je kao prvog južnoslovenskog geotektoničara.

Cvijić se bavio i proučavanjem balkanskih psiholoških tipova. Ono što karakteriše njegov naučni rad, jeste uticaj klime i reljefa na građu čovjeka, uz naglašavanje da je čovjek ekosenzibilno biće.

Prilikom osnivanja Univerziteta u Beogradu 1905. godine, Cvijić je bio među prvih osam redovnih profesora koji su zatim birali ostali nastavni kadar, budući da su tada svi profesori i saradnici ukinute Velike škole stavljeni na raspolaganje.

Cvijić je osnovao Geografski zavod Filozofskog fakulteta 1893. godine i bio njegov upravnik od osnivanja do 1927. godine, a bio je i dva puta rektor Univerziteta u Beogradu, i to 1906/1907. i 1919/1920. godine.

On je postavljen ukazom za predsjednika Srpske kraljevske akademije 1921. godine.

Cvijić je bio dopisni član Akademije nauka SSSR-a, Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti, atinskog Učenog društva "Parnasos", te počasni doktor Sorbone i Karlovog univerziteta.

Jovan Cvijić bio je i nosilac engleske, francuske i američke medalje za naučne radove.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()