Od 8. do 14. oktobra: U Banjaluci se održava 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu

Međunarodni festival pozorišta za djecu podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana

08.10.2023. 19:53
  • Podijeli:

U Banjaluci se od 8. do 14. oktobra održava 22. Međunarodni festival pozorišta za djecu, a repertoar će činiti učesnici iz devet država. Cilj je snažno promovisanje lutkarstva, kao najzahtjevnijeg formata pozorišnog izraza za djecu. Festival je organizovan uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Banja Luka i Ministarstva kulture i informacija Republike Srbije.

Međunarodni festival pozorišta za djecu podstiče razvoj lutkarstva i teatarske umjetnosti i smatra se jednim od najznačajnijih festivala za djecu na prostoru Balkana.

"On reflektuje RS u ogledalima nekih drugih velikih gradova, drugih velikih država i da to je jako bitno da podcrtavamo svaki put kad se nađemo ispred vas da bismo govorili o onome što je radilo Dječije pozorište. Jednako tako, zbog te važnosti nas samih, a to premalo govorimo, je da je moto ovog festivala - naši umjetnici pod našim krovom", rekla je Ljiljana Labović Marinković, direktor Dječijeg pozorišta RS.

A ti umjetnici, pod našim krovom, ove godine odigraće 14 predstava za sve uzraste.

"Moramo prije svega da vodimo taj balans da su predstave i zanimljive djeci, da imaju i vaspitno-pedagoški pristup. Tako da su to neki, da kažem, i estetski i sadržajni momenti pri izboru predstava", istakao je Duško Mazalica, selektor 22. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu

U sklopu ovog događaja svečano je predstavljena je i izložba scenografa Dječijeg pozorišta Berine Šuščević. Posjetioci imaju priliku da uživaju u oko 60 djela inspirisanih iskljkučivo pozorištem.

"Dugi niz godina su rađene. 2008. negdje je bila magistarska izložba, ali poslije su nastavljene da se rade i evo sada nekako je bio baš fin povod da ih okačim, jer sam skoro 20 godina skoro u pozorištu", naglasila je Berina Šuščević, scenograf Dječijeg pozorišta RS.

Festival svake godine dodjeljuje nagrade: Gran pri – najbolja predstava u cjelini, nagrada za najbolju režiju, scenografiju, muziku i pet ravnopravnih glumačkih nagrada. Festival će trajati do 14. oktobra. Uživati u izložbi Berine Šuščević možete do kraja decembra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()