Nakon 30 godina: Mjuzikl “Kosa” ponovo na sarajevskoj sceni!

Predstava se održava 24. juna u Sarajevu, dan kasnije na Palama, a potom i u Tuzli

22.06.2022. 11:07
  • Podijeli:
narodno-pozoriste-trg-narodno-pozoriste-sarajevo.jpg

Mjuzikl “Kosa” biće izveden 24. juna na Pozorišnom trgu Susan Sontag u Sarajevu, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava je rađena u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, u suradnji s Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ovaj brodvejski mjuzikl ponovo će na sarajevskoj sceni biti izveden nakon 30 godina.

Premijerno koncertno izvođenje mjuzikla izvodi se u sklopu programa festivala "Kultura na ulice!".

U novoj izvedbi mjuzikla "Kosa" sudjeluju umjetnici i solisti uz hor Opere NPS-a, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iako poznat kao legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava "The American Tribal Love-Rock Musical", poznatija pod skraćenim naslovom "Kosa" (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponirao Gart MacDermot.

Dvadeset i pet godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost i "Kosu".

Premijera ratne "Kose" izvedena je 17. novembra 1992. godine u Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

U mjuziklu "Kosa" redatelja Aarona Thielena, sudjeluju Sarajevska filharmonija kojom će dirigirati maestro Ryan Nelson, solisti i hor Opere NPS-a, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solističku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Karte za mjuzikl "Kosa" bit će besplatne, a iz organizacije festivala "Kultura s ulice!" i Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl "Kosa" bit će izveden i 25. juna na Palama u Kulturno-sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()