Jedan od najvećih pisaca ikada: Na današnji dan rođen Fjodor Dostojevski

Njegovi romani su: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Netočka Nezvanova", "Zapisi iz mrtvog doma" i "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji"

11.11.2023. 10:40
  • Podijeli:
fjodor-dostojevski_share-654f4614c6192.webp Foto: Internet

Ruski književni klasik Fjodor Mihailovič Dostojevski /1821-1881/, prema mnogim kritičarima i čitaocima jedan od najvećih pisaca svih vremena, rođen je na današnji dan 1821. godine.

Dostojevski je privođen kao akter utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Vasiljeviča Petraševskog i osuđen na smrt 1849. godine, ali je kazna zamijenjena progonstvom u Sibir, gdje je proveo 10 godina.

NJegova rana djela nadahnuta su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike literature Dostojevskog - poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga - predstavljaju glavnu preokupaciju modernog romana.

Dostojevski je uticao na svjetsku literaturu više nego ijedan drugi pisac, budući da je, kao niko prije i poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.

NJegovi romani su: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Netočka Nezvanova", "Zapisi iz mrtvog doma" i "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji".

Od pripovjedaka Dostojevski je napisao: "Bijele noći" i "Ujkin san", a bavio se i publicistikom - "Piščev dnevnik" i "Politički zapisi".

On je jedan od najuticajnijih pisaca ruske književnosti, a prema širini i značaju uticaja, naročito u modernizmu, bio je svjetski pisac u rangu Vilijema Šekspira i Migela de Sevantesa.

Realizam Dostojevskog predstavlja svojevrsni prelaz ka modernizmu, jer njegovo stvaranje upravo u epohi modernizma postaje neka vrsta uzora.

On je utemeljivač psihološkog romana, a, prema mnogima, i preteča egzistencijalizma.

Veliki dio života Dostojevski je bio u lošoj finansijskoj situaciji, a morao je izdržavati porodicu preminulog brata.

Dostojevski je često bio depresivan, kockao se i stalno vraćao dugove.

Jedno od najpoznatijih njegovih djela "Zločin i kazna" napisano je u rekordno kratkom roku i brzo objavljeno kako bi pisac uspio vratiti kockarske dugove, a pošto ih je otplatio, ponovo je ostao bez novca. Taj roman je Dostojevskom donio slavu, ali ga nije spasio bijede.

Izdavač ga je ucjenjivao i nudio 3.000 rubalja za pravo da izdaje njegova djela, ali uz obavezu da napiše još jedan roman, na šta je, nemajući izbora, Dostojevski i pristao.

U isto vrijeme Dostojevski je napisao i "Kockara" zbog ugovora sa svojim izdavačem.

Fjodor Mihailovič Dostojevski preminuo je 1881. godine u Sankt Peterburgu od posljedica krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom.

NJegovoj sahrani prisustvovala je bezbrojna masa naroda, monaštva i sveštenstva.

Dostojevski je sahranjen na groblju Tihvin, pri Manastiru Aleksandra Nevskog.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()