Zvanično: Britanski div kupuje infrastrukturu u BiH

Actis preuzima mrežu telekomunikacionih stubova

13.12.2023. 17:08
  • Podijeli:
actis agencije 23-657991072a747.webp Foto: Agencije

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Ova vijest je sada i zvanična jer je globalni div uputio zvaničnu obavijest Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, Konkurencijsko vijeće BiH je 13. oktobra zaprimilo prijavu namjeravane koncentracije od strane firme Actis EU Menagement, odjel globalne korporacije koji je registrovan u Luksemburgu.

Prijava namjere koncentracije se odnosi na sticanje direktne pojedinačne kontrole nad društvom Sky Towers Infrastructures Beograd, i istoimenim firmama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Koncentracija će imati efekat prvenstveno na tržištu davanja u zakup, odnosno iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, tj. pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih telekomunikacijskih mreža na prostoru Bosne i Hercegovine.

Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()