Zora Vidović: Penzije će biti veće za devet posto, planiramo i povećanje plaća

Lijepe vijesti za penzionere

15.12.2023. 10:30
  • Podijeli:
zora-vidovic-foto-dejan-rakita-pixsell.jpg

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je gostujući na ATV-u, da će penzije u narednoj godini biti veće za devet posto, te da značajan dio novca iz budžeta ide i na plate zaposlenih.

"Najviše novca ide na penzije prije svega. Za penzije preko milijardu i 700 miliona, negdje 11 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Mada će penzije biti veće za devet posto. Povećan je broj penzionera, tako da je procenat povećanja veći. Značajan dio, naravno ide i na plate zaposlenih, negdje oko milijardu i 100 miliona maraka. To je negdje oko pet posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju plate, korigovane su samo za prosvjetne radnike, te sudije i tužioce jer oni imaju isplatu plata po posebnom zakonu. Također, nije zanemariva činjenica da smo izdvojili značajno više sredstava za boračke kategorije, a to je 130 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Ta sredstava su otišla za povećanje boračkog dodatka i korigovanje invalidnina", izjavila je Zora Vidović.

Najviše investicija za narednu godinu, bit će u zdravstvu.

"Iz budžeta, mi imamo nekih 162 miliona KM u investicijama. Od toga je 68 miliona u zdravstvu. Bolnica Trebinje, najveća je investicija trenutno. Tu imamo i završetak bolnice u Doboju, Foči i Bosanskoj Gradišci. Investicije u zdravstvu su svake godine sve veće i veće. Imamo također i ulaganje u UKC RS, gradi se Onkologija. To su sve sredstva iz budžeta. Imamo naravno i investicije koje su u toku i nastavljaju se. Po meni je također jako važna investicija kada je u pitanju fiskalizacija. Ove godine smo izdvojili 27 miliona i još iduće godine da izdvojimo oko 12 miliona maraka, a što će nam donijeti efekte po pitanju prihoda", kaže Vidović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()