Završene pripreme za peti samit energetike u Trebinju

Očekuje se rekordan broj učesnika

16.02.2024. 11:30
  • Podijeli:
samit trebinje-65cf35b142d05.webp Foto: Energetski samit

Pripreme za peti samit energetike koji će biti održan u Trebinju od 20. do 22. marta ulaze u završnu fazu. Očekuje se učešće oko hiljadu predstavnika energetskih kompanija,  javnih i privatnih preduzeća, pružaoca usluga u oblasti energetike, te predstavnika resornih ministarstava i drugih vladinih tijela zemalja regiona.

„Mi već sada imamo završene sve poslove u djelokrugu  programskog odbora i usvojenu agendu koja će u narednih sedam dana biti zvanično objavljena na sajtu Samita energetike , gdje će biti navedeni i svi učesnici  Samita“, kazao je direktor SET-a Aleksandar Branković. „Ove godine , kada  Samit energetike obilježava mali jubilej, petu godinu postojanja,  imaćemo još veći broj i učesnika i sponzora, nego do sada, što nas posebno raduje. To je potvrda da je SET izrastao u jedan od najrespektabilnijih događaja ove vrste u oblasti enegretike  u regionu, koji okuplja najeminentnije stručnjake i predstavnike svih relevantnih kompanija iz ove oblasti “, ističe Branković.

Peti samit energetike oržava se pod sloganom „Energetska povezanost zapadnog Balkana, a osim ove teme, tokom tri dana na sedam odvojenih panela i tri razgovora „jedan na jedan“ čuće se mišljenja stručnjaka iz oblasti  „zelene“ enregije, obnovljivih izvora, prenosnih sistema, proizvodnje  i tržišta  energije .

„Tranzicija energetike nam je uvijek u prvom planu ali tu su i teme koje se tiču proširenja kapaciteta elektro-energetskih mreža, uvođenje obnovljivih izvora energije u mrežu, trgovanje energijom ovdje u regionu i neke teme koje su važne za  one male prozvođače energije, kojih je sve više, a to je kako održavati vlastite solarne elektrane i kako upravljati njima“, kazao je Branković.

Osim razmjene mišljenja i ideja o značajnim i važnim temama iz oblasti energetike, očekuje se da se  tokom Samita u   Trebinju  sklope važni ugovori, i ostvare važni kontakti i nova poslovna partnerstva.

„Samit izrasta u  pravu poslovnu konferenciju gdje mnoge kompanije koje dolaze u Trebinju tu ostvare prve razgovore i dogovore, a ima i realizovanih ugovora što nas posebno raduje, i to što se ljudi nama stalno vraćaju“, kazao je Aleksandar Branković.

On je istakao da je Samit energetike u Trebinju već sada sigurno među pet ovakvih događaja u Evropi. Da je to tako, dokazuje iz godine u godinu sve veći broj učesnika .

„I ove godine će sigurno tako biti, smještajni kapaciteti su već prilično popunjeni tokom trajanja Samita. Već sada imamo prijavljeno preko 300 učesnika, a do Samita je još mjesec dana. Sigurno da ćemo premašiti broj od 700 ili 800 učesnika koji je bio prošle godine“, dodaje Branković.

Generalni sponzor Samita je „ Elnos group“ iz Banjluke, a pokrovitelji Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo energetike i rudarstva  i Ministarstvo privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()