Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine i izmjene Izbornog zakona povučeni sa sjednice Vijeća ministara

Kako se navodi u saopštenju nacrti zakona odnosno izmjene i dopune zakonskih rješenja je ovlašteni predlagač povukao radi dodatnog usuglašavanja

07.05.2024. 17:22
  • Podijeli:
AA-20230614-31427260-31427253-VIJECE_MINISTARA_BIH_UTVRDEN_PRIJEDLOG_SPORAZUMA_S_VLADOM_HRVATSKE_O_REKONSTRUKCIJI_MOSTA_NOVI_GRAD_DVOR-6489c06d45c43.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici se nije izjašnjavalo o nacrrtima zakona o Sudu BiH, te o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, saopšteno je nakon sjednice.

Kako se navodi u saopštenju nacrti zakona odnosno izmjene i dopune zakonskih rješenja je ovlašteni predlagač povukao radi dodatnog usuglašavanja.

Inače, ova dva zakona, odnosno njihova reforma, su uslovi za dalje kretanje Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Između ostalog, Vijeće ministara BiH usvojilo je i Izvještaj Ministarstva sigurnosti o radu Radne grupe za harmonizaciju propisa o oružju i municiji međusobno i s pravnom stečevinom Europske unije

Mjerodavnim tijelima i institucijama kantona, entiteta i Brčko distrikta BiH preporučeno je da tokom izrade nacrta zakona o oružju i municiji koriste preporuke iz ovog izvještaja radi postizanja međusobne i usklađenosti s propisima EU, o čemu će najkasnije u roku od godinu dana informirati Ministarstvo sigurnosti BiH.

Radna skupina, koju je formirao aktualni saziv Vijeća ministara BiH prošle godine, dala je niz preporuka s ciljem usklađivanja legislative u BiH s direktivom EU iz 2021. godine u vezi s kontrolom nabave i posjedovanja oružja, kao i drugih izvora EU koji se odnose na oblast oružja i streljiva.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Ministarstva sigurnosti o izradi Plana tranzicije u upravljanju migracijama te je donijelo odgovarajuće zaključke kojima se želi osigurati kvalitetna tranzicija upravljanja privremenim prihvatnim centrima (PPC) s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara BiH uz podršku EU želi ojačati kapacitete Bosne i Hercegovine kako bi država preuzela upravljanje PPC-ima i koordinaciju svih aktivnosti za smanjenje i sprječavanje nezakonitih migracija, što bi u konačnici dovelo do smanjenog ulaska nezakonitih migranata kako u BiH, tako i na područje zapadne Europe, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo sigurnosti će predložiti Vijeću ministara BiH odluku o imenovanju radne grupe koja će pripremiti Prijedlog plana tranzicije u upravljanju migracijama. U ovu radnu grupubit će imenovani predstavnici državnih ministarstava sigurnosti – Službe za poslove sa strancima, financija i trezora, za ljudska prava i izbjeglice, kao i civilnih poslova BiH, a po potrebi i predstavnici drugih nadležnih institucija.

Nakon usvajanja Plana tranzicije, radna grupa će sačiniti prijedlog potrebnih financijskih sredstava za potrebe njegove realizacije i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Bosna i Hercegovina se od kraja 2017. godine kao i mnoge druge europske zemlje, našla na ruti kretanja nezakonitih migranata zbog čega su sukladno odlukama Vijeća ministara BiH otvoreni privremeni prihvatni centri za njihov smještaj na više lokacija u BiH.

Privremenim prihvatnim centrima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u suradnji sa Službom za poslove sa strancima.

Aktivnosti za osiguranje smještaja, ishrane, higijene i drugih potreba za migrante koji dolaze u BiH uglavnom se financiraju sredstvima Europske unije, putem IPA fondova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()