Vučić: Očekujem da će Rezolucija o Srebrenici biti usvojena

Vučić je naveo da je borba bila, ne da bi negirao nečije žrtve, nego da se Srbija spasi od naplate ratne štete i revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije

29.04.2024. 19:23
  • Podijeli:
aleksandar vučić, 29 april 2024 - foto Tanjug Sava Radovanović-662fd18454fbd.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojiti UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Poručio je da najmoćnije sile nisu uspjele baciti Srbiju na koljena i pod i da je zbog toga Srbija na čelu s njim uspjela.

Vučić je naveo da je borba bila, ne da bi negirao nečije žrtve, nego da se Srbija spasi od naplate ratne štete i revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Na početku svoga obraćanja srbijanski predsjednik je citirao pojedine dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma zaključivši da se time dokazuje kako je rezolucije o Srebrenici “brutalno gaženje Daytona i Ustava BiH” i da to znaju i Amerikanci “koji sada šute”.

“Potpuno je jasno da je bio neophodan konsenzus u Predsjedništvu (za odluku o rezoluciji o Srebrenici) i onda bi u slučaju da je neko preglasan pokrenula bi se zaštita vitalnog nacionalnog interesa. U Generalnoj skupšti po prvi put u njenoj historiji trebalo bi po prvi put da se odlučuje o aktu za koji ne postoji saglasnost konstutivnih naroda na koji se tak akt odnosi. Da idem dalje – za Ruandu je pored saglasnost Huta i Tutsija trebala saglasnost svih država u Africi. Oni su proveli konsultacije unutar zemlje i sa regionalnim partnerima, a mi smo za rezoluciju prvi put čulu od njemačkih partnera", ocijenio je Vučić i nastavio:

"Razgovarao sam sa 22 predsjednika i premijera širom svijeta, sa šest zvaničnika UN i sa predstavnicima ukupno 111 zemalja u UN. Nastavio sam to da radim danas i nastaviću to da radim svaki dan zato što sam dobro znao šta je namjera onih koji su podnosilaca Rezolucije, kako Nijemaca, tako i onih iz Sarajeva koji su dočekali "ispod tiha" da to podrže", kazao je Vučić.

Dodaje da nema problem da bude izložen linču jer hoće da spriječi da se događaju ratovi u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike.

- Nisu oni tražili da neki Vučić pogne glavu u Srebrenici ili položi cvijet, oni traže pravne i političke konsekvence - rekao je on.

Ističe da će ovo biti prva Rezolucija koja će biti donijeta preglasavanjem, bez konsenzusa.

- Neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i nerješavanje problema svuda u svijetu, a da ukažu muslimanima da su Srbi krivci za sve. Mnoge islamske zemlje su to odlično razumjele i tome će se suprostaviti, kao i mnogi drugi - rekao je on.

Ističe da rezultati neće biti ponižavajući za Srbiju i srpski narod.

- Više od 100 zemalja je iskazalo poštovanje našoj zemlji i odlučno razumiju šta se zbiva. Druga stvar je da li neko pod pritiskom smije drugačije da se izjasni. Nema mnogo slobodnih zemalja u svijetu kao što je Srbija - rekao je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()