Toplotni talas u Aziji: Nekad u sto godina, sada svakih pet

Studija je pokazala da je procijenjeni indeks toplote u pojedinim delovima regiona bio blizu "ekstremno opasnog" nivoa od 54 stepena Celzijusa

19.05.2023. 09:42
  • Podijeli:

Rekordni toplotni talasi koji su pogodili velike dijelove južne i jugoistočne Azije prošlog mjeseca definitivno su rezultat klimatskih promjena izazvanih ljudskim faktorom, saopštio je međunarodni tim naučnika.

U većem dijelu regiona temperature su iznosile iznad 40 stepeni Celzijusa, pri čemu je Bangladeš bio najtopliji u posljednjih 50 godina, Na Tajlandu je zabilježeno rekordnih 45 stepeni, a u Laosu više od 42, što je izazvalo povećanje broja slučajeva toplotnog udara kod ljudi, a na  infrastrukturi prouzrokovalo brojna oštećenja i nestašicu struje.

Naučnici su  proučavajući  nivoe toplote i vlažnosti u dijelovima Indije i Bangladeša, kao i na Tajlandu i Laosu, zaključili da je temperatura na tim područjima bila najmanje dva stepena viša, što je direktan rezultat klimatskih promjena.

Vlažni toplotni talasi u Bangladešu i indiji, koji su se nekad  dešavali jednom u  stotinu godina, sada se očekuju svakih pet godina, dok bi vrućina na Tajlandu i Laosu bila "praktično nemoguća" bez klimatskih promjena, upozorili su naučnici.

Studija je pokazala da je procijenjeni indeks toplote u pojedinim delovima regiona bio blizu "ekstremno opasnog" nivoa od 54 stepena Celzijusa,  što predstavlja znatne zdravstvene rizike širom južne i jugoistočne Azije.

Dok su u nekim zemljama doneseni akcioni planovi za prevazilaženje ekstremnih vrućina, u smislu pružanja hitne zdravstvene njege i vode, a negdje je čak predviđena i mogućnost zatvaranja škola, druge pak države, i dalje su uz ograničen pristup resursima neophodnim za adekvatno nošenje sa posljedicama ekstremnih temperatura,  loše ili nikako  pripremljene za ovaj problem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()