Ova ili 2024. završiće kao najtoplija godina u knjigama rekorda

Juli bio najtopliji mjesec u istoriji mjerenja

01.08.2023. 13:30
  • Podijeli:
klimatske-promene-globalno-zagravanje-sunce-vrucine-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Usred nekoliko toplotnih talasa na sjevernoj hemisferi, analitičari navode da je juli na pravom putu da bude najtopliji jul i najtopliji mjesec u istoriji mjerenja temperature.

Klimatolog Karsten Haustein s njemačkog Univerziteta u Lajpcigu je rekao da je juli u prosjeku najtopliji mjesec u godini i biće najtopliji u našem opservacijskom rekordu, a vjerovatno i daleko iznad te tačke.

Predviđa se da će srednja globalna temperatura ovog mjeseca biti najmanje za 0,2 stepena veća od jula 2019., što je prema podacima Evropske unije, nekadašnja najtoplija temperatura u 174-godišnjem opservacijskom rekordu.

Prema procjenama, juli 2023. biće otprilike za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijske sredine.

Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija i evropaska Služba za klimatske promjene "Kopernikus", u zajedničkom saopštenju takođe navode da je sve izgledanije da će ovogodišnji jul oboriti rekord.

Planeta je u ranoj fazi El Ninja, koji nosi neobično tople vode u istočnom Pacifiku. El Ninjo obično donosi toplije temperature širom svijeta, udvostručujući zagrijavanje usljed klimatskih promjena, uzrokovanih ljudskim faktorom, a za koji naučnici ističu da je ove sedmice apsolutno zaslužan za ekstremne toplinske talase u julu.

Prema predviđanjima naučnika, ova ili 2024. završiće kao najtoplija godina u knjigama rekorda, nadmašivši tako 2016.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()