Meteorologinja otkriva prognozu za ljeto: ‘Imat ćemo puno veći problem od vrućina‘

Na kupanje i u septembru

09.04.2024. 22:22
  • Podijeli:
vrucine-vrijeme-sarajevo-durgut-pixsell.jpg

Početak aprila donio je velike vremenske oscilacije i prave ljetne temperature. Da neobično toplo vrijeme u aprilu nije razlog za slavlje, već i za brigu, povlači pitanje koje postavljaju mnogi laici, ali i stručnjaci - ako u aprilu živa na termometru pokazuje skoro trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na ljeto?

Ljeto u aprilu nije pretjerano iznenadilo stručnjake, još je početak ove godine nagovijestio da će 2024. obarati toplinske rekorde.

Klimatologinja i profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Vuković Vimić rekla je za NIN da će tokom aprila i dalje biti vruće.

"Cijela iduća sedmica bit će topliji u odnosu na prosjek za ovaj mjesec. Teško je precizno prognozirati kakvo će ljeto biti, ali jasno je da će ovo proljeće biti toplije nego inače", objašnjava profesorica Vuković Vimić i skreće pažnju na to da visoke temperature same po sebi nisu opasne koliko suša koja ih može pratiti.

"Opasno je što će se zimska suša nastaviti i u proljeće. Očekuje se da će suša potrajati, a ako se nastavi do ljeta može izazvati ozbiljne probleme u vodoopskrbi, kako u poljoprivredi, tako i u drugim rizičnim područjima", upozorava Vuković Vimić, a podaci već ukazuju na to da je suša vjerojatna.

"Ovo je, zapravo, razdoblje kada bi padavine i otapanje snijega trebalo snabdijevati zemljište vodom, a to je izostalo. Shodno tome za očekivati je da razdoblje u kojem ionako ima manje vode bude dodatno pod rizikom od suše jer je zemlja već vrlo suha, kaže klimatologinja.

Ističe značaj klimatskih promjena i činjenicu da je uočljivo da se prosjek temperatura mijenja:

"Zima je bila toplija nego ranije, proljeće također, a prve preciznije procjene za ljeto se očekuju uskoro i očekivano je da će se trend nastaviti", zaključuje profesorica.

U nastavku pogledajte detaljnu prognozu za ljeto 2024. godine po mjesecima.

Prognoza za april
Srednja minimalna temperatura u aprilu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za maj
Srednja minimalna temperatura zraka u maju imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za 0.5ºC do 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za juni
Srednja minimalna temperatura zraka u junu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za juli
Srednja minimalna temperatura zraka u juli imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prognoza za august
Srednja minimalna temperatura zraka u august imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Također, predviša se i jako malo kiše.

Prognoza za septembar
Srednja minimalna temperatura zraka u rujnu imat će vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosjek. Očekujte nastvak kasnog ljeta i u septembru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()