Velika austrijska investicija u BiH: Kreće izgradnja tvornice vrijedne desetine miliona KM

Posao za 200 radnika

10.12.2023. 20:00
  • Podijeli:
poslovna zona facebook Cropped 2223-657479de713ed.webp Foto: Facebook

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. Kako je za BiznisInfo.ba potvrdio predstavnik Gradske uprave Grada Cazina, svečanost početka izgradnje je zakazana za 12. decembar ove godine.

Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija.

Kako smo tada pisali, firma ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia d.o.o. investirat će preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta.

Tada je najavljeno da je riječ o investiciji vrijednoj preko 23 miliona KM. No, kako su se u međuvremenu cijene svega drastično promijenile, moguće je i da će vrijednost ove investicije sada biti drugačija u odnosu na tadašnje planove.

– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika u narednih 3 do 5 godina – kazao nam je tada gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()