Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan: 6 milijardi eura za podršku reformama

Zemlje EU odobrile

07.05.2024. 18:48
  • Podijeli:
evropski savet brisel tanjug ap-653bb910a9870.webp Foto: Tanjug/Ap/Virginia Mayo

Zemlje EU odobrile su danas plan vrijedan 6 milijardi eura za podršku državama zapadnog Balkana za ubrzavanje reformi i ekonomski rast u regionu u okviru pristupnih napora.

Vijeće Evropske unije saopštilo je da će u okviru plana, koji pokriva period od 2024. do 2027. godine, biti obezbijeđeno do 2 milijarde eura grantova i 4 milijarde eura zajmova. Pomoć je vezana za reforme koje trebaju uskladiti ekonomije zemalja zapadnog Balkana sa pravilima EU.

Saopšteno je da će ovaj plan podržati “niz socio-ekonomskih i temeljnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava”, prenosi Associated Press.

Šest zemalja regiona – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija – su u različitim fazama svojih zahtjeva za članstvo. Hrvatska je bila posljednja zemlja koju je EU prihvatila 2013. godine.

Kako navodi AP, Vijeće je saopštilo za to da je preduslov da Srbija i Kosovo dobiju pomoć “da se konstruktivno angažuju sa mjerljivim napretkom i opipljivim rezultatima u normalizaciji svojih odnosa”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()