Upućen poziv vlastima u BiH da djeluju kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema

Zajednička izjava EU-OHR-OSCE-Ujedinjenog Kraljevstva-SAD

27.02.2024. 16:45
  • Podijeli:
bhrt-sarajevo-durgut-pixsell.jpg

EU, OHR, OSCE, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države pozvale su vlasti u BiH da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informisanju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sistem je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju njegove funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu.

Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sistemu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantnih obaveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduslova za integraciju i funkcionisanje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje. Paralelno s tim, vlasti u BiH treba da podrže napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja. Pravilno funkcionisanje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()