U Tuzlanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće

Najgore stradala Gračanica

20.07.2023. 10:49
  • Podijeli:
nevrijeme tuzla anadolija-64b8f4f945a53.webp Foto: Anadolija

Olujno nevrijeme praćeno kišom i izuzetno jakim vjetrom jučer je zadesilo i Tuzlanski kanton u kojem je proglašeno staje prirodne nesreće, a prema podacima Civilne zaštite TK, najteža situacija zabilježena je u Gračanici.

Na području Tuzlanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog nesvakidašnje oluje koja je jučer zahvatila ovo područje naše zemlje.

Prema izvještaju Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, olujno nevrijeme pogodilo je regiju oko 19 sati, a jaki udari vjetra nanijeli su štetu na više od stotinu objekata na krovovima stambenih objekata, poslovnih objekata te škola. Veliki broj dveća i grana pao je na saobraćajnice širom kantona, a porušeni su brojni električni vodovi, usljed pada drveća i dotrajalosti drvenih elektro stubova.

"Prijavljen je veliki broj štete na automobilima usljed pada drveća i grana. Mnoga naselja ostala su bez napajanja električnom energijom. Operativni centar Civilne zaštite Tuzla zaprimio je brojne prijave o šteti građana sa područja TK. Pripadnici su izašli na teren i rade na raščišćavanju saobraćajnica te uklanjanju drveća sa stambenih objekata", navedeno je u izvještaju.

Prema izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite TK, u Gradačcu je zabilježeno obaranje drveta na automobil te elektro mreže, dok je u živinicama prijavljeno oštećene krova te ulazne kapije i automobila.

"U 19 sati olujno nevrijeme je zahvatilo Tuzlu, a operativni centar je zaprimio okvirno 40 prijava građana, od kojih se 20 odnosilo na pad drveta, a 17 na oštećenje krova", naveli su iz Civilne zaštite TK, istaknuvši da Doboj Istok na polovini svoje teritorije nije imao uredno napajanje električnom energijom, a prijavljeno je na desetine oštećenih krovova, uz prekid saobraćajnja na velikom broju saobraćajnica zbog oborenih stabala i elektro-vodova.

Kada je riječ o Sapni, u ovoj općini je zabilježeno oštećenje krovova na stambenim i poslovno-stambenim objektima, kao i obaranje dimnjaka, ograde i drveća na putnoj komunikaciji.

"Olujno nevrijeme, jak vjetar i velike kišne padavine su oko 18 sati pogodile područje Gračanice i tom prilikom uzrokovale velike materijalne štete na cjelokupnom području. Štete se ogledaju u oštećenjima na stambenim, javnim i obrazovnim ustanovama, pomoćnim objektima, motornim vozilima, plastenicima, oštećenjima na putnim komunikacijama, usjevima, električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima i slično", naveli su iz Civilne zaštite TK.

Kako su dodali, veliki broj putnih pravaca je bio blokiran oborenim stablima i veći dio grada je ostao bez napajanja električnom energijom.

"Ekipe civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba za komunalne poslove, JP Komus Gračanica, uposlenici Gimnazije, Sportske sale, Osnovnog suda i drugi uposlenici, kao i građani u okviru lične i uzajamne zaštite su se angažovali na uklanjanju prepreka na putnim pravcima, čišćenju prostora od vode i uklanjanju drugih prepreka", precizirali su iz Civilne zaštite TK.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()