Trivan: Uspješnost m:tel-a ključna je za rast cijele privrede

Strateške odluke doprinijele razvoju kompanije

Autor: PR tekst
26.02.2024. 13:16
  • Podijeli:
mtel-65dc80f92885a.webp Foto: m:tel

Za kompaniju m:tel 2023. godina bila je veoma uspješna, obilježena velikom dobiti, povećanjem broja korisnika i novim akvizicijama koje su dodatno učvrstile poziciju ove kompanije kao vodećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini. Ovakvi poslovni uspjesi rezultat su strateških odluka menadžmenta kojima je postavljen novi kurs u poslovanju kompanije.

Generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan ističe da je odluka o isplati 50% neto dobiti akcionarima za 2022. godinu bila revolucionarna, jer je promijenila decenijsku politiku isplate dividende koju su ekonomski stručnjaci ocijenili jedinstvenom u svijetu. „m:tel i dalje isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima čime je zadržao poziciju lidera telekomunikacione industrije i u ovom segmentu, gdje je prosječan racio isplate među evropskim telekom operaterima do 40%. Iako berza nije u potpunosti prepoznala važnost ovakve odluke, njena ispravnost je sada i više nego očigledna jer smo u 2023. godini ostvarili rekordnu dobit, finansijski konsolidovali kompaniju, a istovremeno akvizirali nove korisnike, proširili svoj porfolio i objasnili da dobit može biti racionalno iskorišćena u povećanje vrijednosti kompanije i likvidnost privrede”, zaključuje Trivan.

Kompanija m:tel je u prvih devet mjeseci prošle godine bilježila stabilan rast neto dobiti od 15%, a takav trend biće potvrđen i završnim finansijskim izvještajem za 2023. godinu. Iako svi finansijski pokazatelji potvrđuju snažan rast kompanije, Trivan kaže da prethodnih dana svjedočimo zlonamjernim napadima na m:tel kojima se želi umanjiti ovakav uspjeh.

„Poređenje vrednosti m:tel-a i BH Telecom-a kroz cijene akcija na dvije različite berze je potpuno pogrešno, što su potvrdili i ekonomski analitičari, jer se na berzama trguje sa oko 30% dionica m:tel-a i oko 10% dionica BH Telecom-a. Finansijski rezultati m:tel-a su i svih prethodnih godina bili daleko bolji od konkurentskih telekom operatera, a to će povrditi i izvještaj za 2023. godinu koji objavljujemo ove sedmice“, tvrdi generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan.

Među strateškim odlukama u 2023. godini je i ona o prodaji građevinske infrastrukture, odnosno antenskih stubova, što je apsolutni trend u industriji telekomunikacija u Evropi. Transformacijom poslovanja na ovaj način, kompanija m:tel je povećala svoju likvidnost i rad kakav primjenjuju svi svjetski operateri. Uz to, m:tel je u 2023. godini učvrstio svoju tržišnu poziciju akvizicijom kompanije Trion Tel, što je doprinijelo dodatnom rastu profitabilnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()