Zvanično katanac na francuskoj ambasadi u Nigeru

Krajem jula 2023. godine, vojna hunta pučem je preuzela vlast u Nigeru, nakon što je svrgnula demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazuma

02.01.2024. 18:33
  • Podijeli:
francuska_evakuacija_anadolija 1-64ca2821798f7.webp Foto: Anadolija

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zvanično zatvorilo svoju ambasadu u Nigeru, nekoliko mjeseci nakon što je Pariz bio primoran da povuče trupe iz te afričke zemlje poslije vojnog puča kojim je svrgnut demokratski izabran predsjednik Mohamed Bazum.

U saopštenju francuskog ministarstva navodi se da je odluka donijeta jer je ambasada "onemogućena da izvršava misije zbog blokada, ograničenja putovanja i proterivanja diplomatskog osoblja" i dodaje da je riječ o "očiglednom" kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Ambasada će nastaviti svoje aktivnosti iz Pariza. Održavaće vezu sa francuskim državljanima koji su na licu mjesta, kao i sa humanitarnim nevladinim organizacijama koje ćemo nastaviti da finansiramo", navode iz francuskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi "Tanjug".

Krajem jula 2023. godine, vojna hunta pučem je preuzela vlast u Nigeru, nakon što je svrgnula demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazuma.

Nova vlast u Niameju je nedugo zatim počela da preduzima poteze kojima je opozivala ranije aranžmane sa zapadnim zemljama, uključujući vojno partnerstvo te saharske države sa Evropskom unijom.

Na taj način nigerska vojna hunta povukla je dozvolu za realizovanje programa EU, koji je imao za svrhu jačanje bezbjednosnih snaga Nigera, a zahtjevala je i odlazak francuskih trupa koje su toj državi pomagale u sukobima sa islamističkim borcima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()