Zlatna vremena su prošla: Njemačke kompanije pokušavaju na sve načine privući radnike

Nedostatak radne snage je očit u gastronomiji, javnom prevozu, obrtničkim zanimanjima, ali i u IT sektoru, medicini, obrazovanju

01.10.2023. 10:50
  • Podijeli:
radnici_metal_foto_Pixabay-63c113050f6dd.webp Foto: Pixabay

Ima li manje posla u Njemačkoj nego u drugim zemljama? Zašto pada produktivnost?

Mnoga pitanja muče njemačku privredu. Kako pišu njemački mediji, gotovo u svim djelatnostima nedostaje kadra. Prekovremeni rad stoga nije izuzetak, već pravilo.

Smanjena produktivnost

Pritužbe industrije u stilu “Niko ne radi malo kao Nijemci” u ovom kontekstu mogu djelovati paradoksalno, pišu njemački mediji. Studije pokazuju kako se produktivnost u njemačkoj privredi zapravo smanjuje. Stručnjaci upućeni u privrednu situaciju tvrde kako su “zlatna vremena prošla”.

Ističu kako njemačku ekonomiju pritišće osim visokih troškova sirovina i energije, nedostatak radne snage u gotovo svim područjima, piše Fenix-magazin. 

Nedostatak radne snage je očit u gastronomiji, javnom prevozu, obrtničkim zanimanjima, ali i u IT sektoru, medicini, obrazovanju.

Kompanije se snalaze na razne načine

S obzirom na kroničan nedostatak radne snage, mnoge tvrtke pokušavaju na sve načine privući radnike.

Jedni se okreću radnicima iz inostranstva, drugi pokušavaju sami obrazovati vlastiti kadar i na kraju ga zadržati. Treći se pokušavaju okrenuti modernijem pristupu uvođenjem četverodnevne radne sedmice. Prve kompanije koje su uvele ovakvo radno vrijeme s punom platom zadovoljne su dosadašnjim načinom rada i postignutim poslovnim rezultatima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()