Žena u Kini preminula od kombinovanih sojeva ptičje gripe

Analiza sekvence genoma virusa je pokazala da se radi o soju ptičje gipe H10N5 koji nema sposobnost efektivne zaraze ljude

31.01.2024. 10:49
  • Podijeli:
shutterstock_1679265442 pandemija, epidemija, virus, korona, koronavirus, maske, dezinfekcija, bolst-654ceff22bfd6.webp Foto: Shutterstock

Kina je izvijestila o smrti žene koja je podlegla infekciji kombinovanih sojeva ptičje gripe, H3N2 i H10N5, ocijenivši, međutim, da je rizik prijenosa sa čovjeka na čovjeka nizak.

Krajem novembra, 63-godišnja žena iz pokrajine Anhui koja je imala hronične zdravstvene tegobe, razboljela se te razvila simptome gripe - kašalj, grlobolju i temperaturu. Umrla je nakon 16 dana, saopćila je Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi HINA.

Analiza sekvence genoma virusa je pokazala da se radi o soju ptičje gipe H10N5 koji nema sposobnost efektivne zaraze ljude.

"Ovaj slučaj je epizode prijenosa bolesti sa jedne vrste na drugu, s ptica na ljude", saopćila je uprava.

Probir bliskih kontakata je bio negativan i nisu otkriveni sumnjivi slučajevi, dodala je uprava i istakla da je rizik od prijenosa bolesti sa čovjeka na čovjeka nizak te da do njega nije došlo. Kina je utočište golemom broj uzgojenih i divljih ptica raznih vrsta, čime je stvoren idealan okoliš za ptičje viruse koji se mješaju i mutiraju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()