Željezo sa Ajfelove kule u olimpijskim medaljama

Sa gvožda je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka "Pariz 2024".

08.02.2024. 16:15
  • Podijeli:
ajfelov toranj pariz pixabay-64d7842906637.webp Foto: Pixabay

U medalje za Olimpijske igre u Parizu biće umetnuti komadi gvožđa sa Ajfelovog tornja, saopštili su danas organizatori, prenosi AP.

Organizatori Igara u Parizu predstavili su u glavnom gradu Francuske dizajn medalja. U saopštenju se navodi da će svi osvajači medalja sa OI poneti iz Pariza deo Francuske i njene istorije.

U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, koju će nositi sportisti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, biće umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa Ajfelovog tornja.

U svakoj od medalja se nalazi 18 grama originalnog gvožđa, koji su isječeni sa nosača ili drugih dijelova zamijenjenih tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.

Kako se navodi biće napravljeno 5.084 medalja, oko 2.600 za Olimpijske igre i 2.400 za Paraolimpijske igre. Neke medalje će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodjele poslije Igara, a neke će biti poslane u muzeje.

Sa gvožda je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka "Pariz 2024". Na medaljama se nalazi i logo OI u Parizu, koji izgleda kao plamen ili kao lice žene. Takođe, utisnuto je i pet olimpijskih prstenova.

AP dalje ističe da su oko gvožđa diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svetlost i da čine da medalje sijaju.

Zlatne medalje su teške 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata. Srebrne medalje su teške 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka.

Sve medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara.

Olimpijske igre će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre su na programu od 28. avgusta do 8. septembra u Parizu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()