Zelenski: Nije fer da se rusko žito neograničeno prodaje u EU, dok se ukrajinsko baca

Zelenski je također pozvao na djelovanje u pogledu nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU i pregovaračkog okvira koji se mora dogovoriti prije pokretanja Međuvladine konferencij

21.03.2024. 20:27
  • Podijeli:
volodimir zelenski reuters-6581f1e2e542b.webp Foto: Reuters

Urajinski predsjednik Volodimir Zelenski požalio se Evropskom vijeću da ruski poljoprivredni proizvodi ne podliježu ograničenjima u Evropskoj uniji.

"Nažalost, ruski pristup evropskom poljoprivrednom tržištu i dalje je neograničen. A kada se ukrajinsko žito baca na puteve ili željezničke pruge, ruski proizvodi se i dalje prevoze u Evropu, kao i roba iz Bjelorusije pod kontrolom Putina. Ovo nije fer", rekao je Zelenski liderima EU, prema transkriptu njegovih komentara koji je dostavljen novinarima.

Zelenski je također pozvao na djelovanje u pogledu nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU i pregovaračkog okvira koji se mora dogovoriti prije pokretanja Međuvladine konferencije, prenosi Politico.

"Znamo da EU ima pregovarački okvir spreman za vaše razmatranje. Njegovo odobrenje moglo bi u velikoj mjeri podržati naš narod i poslati pravi signal cijeloj Evropi nakon izbora za Evropski parlament u junu", rekao je Zelenski.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()