Zastupnički dom glasao da se formalno odobri istraga za opoziv Bidena

Republikanci optužuju Bidena da je umiješan u kontroverzne poslove svog sina Huntera u inozemstvu. Predsjednik je negirao optužbe

14.12.2023. 09:25
  • Podijeli:
biden_anadolija -657821182d25f.webp Foto: Anadolija

Zastupnički dom američkog Kongresa je formalno odobrio tekuću istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena.

Rezolucija je odobrena sa 221 protiv 212. Republikanci su jednoglasno glasali za formalizaciju istrage koja je u toku. Demokrate su glasale protiv.

Republikanci optužuju Bidena da je umiješan u kontroverzne poslove svog sina Huntera u inozemstvu. Predsjednik je negirao optužbe.

Bivši republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma Kevin McCarthy već je naredio "formalnu istragu o opozivu" protiv Bidena 12. septembra. Bijela kuća je odbacila istragu kao neosnovanu i politički motiviranu.

Reagirajući na glasanje, Bajden je rekao da su republikanci u Zastupničkom domu bili fokusirani na to da ga napadnu "lažima". U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, Biden je istragu nazvao "neosnovanim političkim trikom".

Istraga do sada nije pronašla nikakve dokaze da je Biden koruptivno djelovao ili primao mito u svojoj trenutnoj ulozi ili u prethodnoj funkciji potpredsjednika, ali republikanci su željni da je nastave.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()