Zaraćene strane u Sudanu najavile povratak pregovorima

Sudanska vojska je prihvatila poziv “jer su pregovori jedno od sredstava koja mogu okončati sukob", ali je navela da neće prestati s borbama

26.10.2023. 14:37
  • Podijeli:
Sudan Tanjug AP-6485b68989f2d.webp Foto: Tanjug/Ap

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopćile su da će se u četvrtak vratiti pregovorima uz američko i saudijsko posredovanje u Džedi, dok je šestomjesečni rat uzeo danak među pripadnicima obje vojne formacije.

Sudanska vojska je prihvatila poziv “jer su pregovori jedno od sredstava koja mogu okončati sukob", ali je navela da neće prestati s borbama.

RSF je također saopćio da je prihvatio poziv, te je objavio video snimak svojih vodećih vojnih zvaničnika u Nyali, velikoj ratnoj zoni.

Borbe su izbile sredinom aprila oko planova za integraciju vojske u civilnu vlast, četiri godine nakon što su dvije snage svrgnule predsjednika Omara al-Bashira i 18 mjeseci nakon što su predvodile državni udar u svrgavanju civilnih partnera.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija prekinule su pregovore u junu nakon brojnih kršenja primirja.

"Obje strane privatno su nagovijestile kako su spremne da nastave razgovore", rekao je jedan od američkih zvaničnika, dodajući da su one opterećene višemjesečnim borbama i humanitarnom krizom.

Očevici kažu da je tempo borbi usporen u protekloj sedmici, pri čemu su obje strane pribjegle dalekometnoj artiljeriji koja je ispaljivala projektile na stambene četvrti.

Vojni izvori tvrde da se vojska muči da popravi stare ratne avione, dok se RSF ima problema sa liječenjem ranjenih vojnikae.

Obje strane imaju poteškoća i da plate svoje iscrpljene snage, tvrde izvori.

Uprkos spremnosti vojske da razgovara, diplomate i sudanski izvori kažu da lojalisti Bashira, koji imaju veliki uticaj u vojsci, odbijaju pregovore i radije bi da nastave da obnavljaju uticaj kako se borbe produžavaju, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()