Zapaljeno jevrejsko groblje u Beču

Nacrtane svastike fluorescentnom bojom na spoljnom zidu

02.11.2023. 09:17
  • Podijeli:
jevrejsko_beč_screeanshot 1-65435ae7d7f79.webp Foto: Screnshot/X.com

Jevrejski dio groblja u Beču je zapaljen, a iscratni su i kukasti krstovi, rekao je lider jevrejske zajednice u tom gradu Oskar Dojč.

"Tokom noći zapaljen je jevrejski dio centralnog groblja. Uništeni su dijelovi ceremonijalne dvorane. Nema povrijeđenih. Policija i vatrogasci utvrđuju okolnosti požara", napisao je Dojč na društvenim mrežama.

Na fotografijama koje je podijelio vide se ugljenisani ostaci u dvorani i nacrtane "svastike" fluorescentnom bojom na spoljnom zidu.

Bečka policija potvrdila je da je istraga u toku, a provodi se austrijska Kancelarija za zaštitu Ustava.

Iako su vlasti saopštile da uzroci požara nisu tačno definisani, lokalni mediji javljaju da se vjeruje da je riječ o paljevini i da je požar izbio u više prostorija istovremeno.

Austrijski kancelar Karl Nehamer "snažno" je osudio incident, rekavši da antisemitizmu nema mjesta u austrijskom društvu i da će se država boriti protiv toga svim političkim i pravnim sredstvima.

On je izrazio nadu da će počinioci biti brzo identifikovani i kažnjeni.

Incident u Beču uslijedio je nakon niza sličnih događaja širom Evrope koji su izazvani sukobima na Bliskom istoku.

Strah od odmazde nad Jevrejima izazvala je evakuacije i zatvaranje velikog broja vjerskih institucija. Više jevrejskih škola u Parizu je zatvoreno zbog prijetnji bombom.

Jevrejske organizacije upozoravaju na rast antisemitizima i u SAD.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()