Zaoštravanje: Meksički predsjednik optužio Pentagon za špijuniranje

Nakon curenja informacija u američkim medijima

19.04.2023. 10:59
  • Podijeli:
spijun-pixabay.jpg

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je Pentagon da špijunira njegovu vladu, nakon curenja informacija u američkim medijima.

On je dodao da će početi da povjerava informacije iz oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu bezbjednost, prenio je Rojters.

Njegovi komentari su uslijedili nekoliko dana nakon što je Vašington post objavio informacije o očiglednim napetostima između meksičke mornarice i vojske, pozivajući se na brifing američke vojske, koji je otkriven u onlajn curenju tajnih američkih vojnih zapisa.

"Od sada ćemo čuvati informacije mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja od strane Pentagona", rekao je Obrador.

U Vašington postu navodi se da nema naznaka da je citirani dokument došao iz presretnutih komunikacija meksičkih zvaničnika.

Obrador je u ponedjeljak rekao da akcije američkih obavještajnih službi predstavljaju "uvrijedljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima", dodajući da ne planira da ukori SAD, ali da će u nekom trenutku razmatrati uslove za saradnju.

Meksički predsjednik je bio pod pritiskom da vojsku pozove na odgovornost za godine navodnih zlostavljanja, uključujući prijavljene nestanke ljudi i ubistva.

Uprkos tome, on je uvećao značaj uloge vojske u javnoj bezbjednosti i nastojao da pod njenu kontrolu stavi Nacionalnu gardu koja pripada policiji, navodi Rojters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()