Zajednička borba: Kako spriječiti sječu Amazona

ABB Robotics iz Ciriha obezbijedio je verziju svog popularnog IuMi robota za saradnju sa čuvarima prirode

13.06.2023. 20:24
  • Podijeli:

Pilot projekat u Peruu koristi robota za sađenje sjemena da bi se tako pomoglo pošumljavanju Amazona, gdje su netaknute prašume i biodiverzitet uništen rudarstvom i sječom, uglavnom nelegalnom.

Uoči Svjetskog dana prašuma 22. juna, neprofitna organizacija Junglekeepers navodi da bi dovođenje robota na brod gdje bi se pridružio borbi protiv uništavanja prašuma moglo da promijeni ovakvu situaciju.

„Ako ovde imamo robota koji pomaže u sadnji drveća i lokalno stanovništvo moglo bi da se pridruži i nauče tehnologiju, to će biti kao da se borimo zajedno“, dodao je Tores.

ABB Robotics iz Ciriha obezbijedio je verziju svog popularnog IuMi robota za saradnju sa čuvarima prirode. Prvi put objavljen 2015. godine, IuMi robot sa dvije ruke dizajniran s ciljem da unese automatizaciju u industriju.

ABB tvrdi da je ovo najudaljenija upotreba robota. Napajaju ga solarni paneli i povezan je preko solarnog satelitskog ViFi za daljinsko ažuriranje iz ABB baze u Švedskoj, udaljene 12.000 km.

„Ovaj robot je nevjerovatno okretan i u stanju je da posadi sve sjeme za naš rasadnik, oslobađajući tako naše rendžere da obavljaju druge zadatke koji uključuju sam projekat pošumljavanja“, objasnio je izvršni direktor Junglekeepers International Mohsin Kazmi.

Kazmi je je istakao da robot može da posadi oko 600 biljaka tokom jutra, što je jednako površini dva fudbalskat terena.

Zaštita amazonske prašume, u kojoj žive milioni autohtonih ljudi, smatra se ključnom za borbu protiv klimatskih promjena zbog ogromnih količina ugljen-dioksida koje apsorbuju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()