Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i saradnje

Prva posjeta Evropi u pet godina

05.05.2024. 17:51
  • Podijeli:
xi jingping reuters-6637a6416a9db.webp Foto: Reuters

Veze između Kine i Francuske primjer su miroljubivog suživota i saradnje između zemalja s različitim sustavima, rekao je danas kineski predsjednik Xi Jinping po dolasku u posjetu Francuskoj u povodu obilježavanja 60 godina međusobnih diplomatskih odnosa.

Razvoj odnosa dviju zemalja unosi "stabilnost i pozitivnu energiju u turbulentni svijet", prenijela je Xijeve riječi kineska državna novinska agencija Xinhua. Kineski predsjednik prvi put posjećuje Evropu u zadnjih pet godina. Danas je doputovao u Pariz i odmah se sastaje s francuskim premijerom.

U nastavku posjeta u ponedjeljak mu slijedi susret s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom koji se na sastanku kani angažirati na komercijalnom "reciprocitetu" i traženju rješenja za rat u Ukrajini, s obzirom na to da kineski predsjednik i dalje iskazuje podršku Rusiji.

Razgovorima u ponedjeljak Xija i Macrona  u Elizejskoj palači pridružit će se i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Čelnik azijske velesile želio je da ovaj posjet Europi, prvi od 2019., poštuje diplomatsku ravnotežu.

Xi će nakon državne posjete Francuskoj, otputovati od srijede do petka u Srbiju i Mađarsku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()