Wagner registrovan u Bjelorusiji kao obrazovna organizacija

Sudbina Prigožina i njegovih vojnika nejasna je od pobune

17.08.2023. 09:40
  • Podijeli:
wagner rostov reuters-6496989441ee3.webp Foto: Reuters

Ruska privatna vojna plaćenička grupa Wagner registriovana je u bjeloruskoj regiji Mahiljov kao "obrazovna organizacija".

Prema internetskoj stranici Jedinstvenog državnog registra kompanija i individualnih poduzetnika Bjelorusije, Wagner je zvanično registrovan 4. avgusta kao društvo s ograničenom odgovornošću koje se bavi “obrazovnim aktivnostima” sa sjedištem u Tselu.

Vjeruje se kako su se u tom selu vojnici Jevgenija Prigožina smjestili pošto je Wagner krajem juna prekinuo pobunu u Rusiji, prenosi Beta, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prošlog mjeseca vlasti u oblasti Mahiljov registrirale su kompaniju Concord Management and Consulting, čije su aktivnosti vezane za upravljanje nekretninama, a koja je u vlasništvu kompanije s istim nazivom kao i druga u vlasništvu Prigožina, osnivača, vlasnika i vođe Wagnera.

Dvije sedmice ranije RSE je dobio slike službe Planet Labs na kojima se vidi kako se grade objekti u blizini Wagnerovog šatorskog kampa u Tselu.

Prethodne slike Planet Labsa su pokazale sve veći broj opreme, kamiona i drugih vrsta vozila koji stižu u Tsel.

Prošlog mjeseca Prigožin je u Bjelorusiji viđen na snimku kako pozdravlja svoje borce.

Sudbina Prigožina i njegovih vojnika nejasna je od pobune, najveće prijetnje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od kako je na vlasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()