Vozači, oprez: Lopovi ne odustaju od poznatog trika za krađu vozila

Lopovi biraju svoje mete prema dva važna kriterija

16.03.2024. 19:40
  • Podijeli:
automobili guzva-65e1bc0059fd9.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Španiji svaki dan u prosjeku 'nestane' 100 automobila. Podaci tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova govore da je u 2022. godini ukradeno gotovo 37.000 vozila.

Lopovi biraju svoje mete prema dva važna kriterija. Jedan od njih je mogućnost korištenja dijelova ukradenog automobila ili jednostavnost prodaje vozila na crnom tržištu polovnih vozila.

Metode za krađu automobila razvijaju se istim tempom kao i nove tehnologije. Na primjer, sada je uobičajeno da lopovi koriste elektroničke uređaje kako bi 'klonirali' valove elektroničkih ključeva i dobili neometan pristup vozilu.

Naravno, tradicionalne metode također su još uvijek u modi.

Lopovi i dalje koriste metode označavanja automobila zanimljivih za krađu, piše španjolski ElMotor.

Vlasti su već upozorile na trik koji bi svi vozači trebali znati kako bi izbjegli krađu svojih vozila. Ako se vozač vrati do parkiranog automobila i pronađe običnu salvetu postavljenu na kvaku vrata ili neki drugi dio automobila, trebao bi se zabrinuti. Lopovi koriste i manje predmete, poput novčića ili slično.

Ove detalje lopovi koriste kako bi označili automobil kao 'potencijalnu metu'.

Nakon što je salveta postavljena, lopovi će obratiti pažnju na rutine vlasnika automobila jer će tako znati kada ga koristi, gdje ga parkira.

Primjerice, ako salveta ostane na automobilu više dana, to znači da vozač automobil ne koristi svakodnevno. S tim informacijama lopovi čekaju najbolji trenutak da ga uzmu, prenosi Jutarnji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()