Volodimir Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu

Stojeći ispred 1.000 godina stare katedrale Svete Sofije u Kijevu, duhovnog i arhitektonskog spomenika vjere u zemlji, Zelenski je rekao da se Ukrajina već 802 dana bori protiv Rusije za pobjedu

05.05.2024. 15:05
  • Podijeli:
Zelenski_Vaskrs_foto_X-66375564d132a.webp Foto: X/@ZelenskyyUa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na pravoslavni Uskrs građane da se ujedine u molitvi jedni za druge i za vojnike na prvoj liniji, rekavši da će Bog koji ima "ukrajinsku zastavu na ramenu" dovesti do života pobjeđujući smrt.

"Molimo se jedni za druge. Kad se približimo jedni drugima, više nismo stranci", rekao je Zelenski, odjeven u tradicionalnu izvezenu ukrajinsku košulju i svoje standardne hlače u video poruci objavljenoj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, piše Hina.

Stojeći ispred 1.000 godina stare katedrale Svete Sofije u Kijevu, duhovnog i arhitektonskog spomenika vjere u zemlji, Zelenski je rekao da se Ukrajina već 802 dana bori protiv Rusije za pobjedu. "A mi vjerujemo: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu. Dakle, s takvim saveznikom život će definitivno pobijediti smrt."

Pravoslavni kršćani, uključujući Pravoslavnu crkvu u Ukrajini i Rusiji, slave Uskrs ovog vikenda, dok je većina zapadnih crkava veliki praznik slavila 31. marta. U Moskvi je predsjednik Vladimir Putin nazočio uskršnjoj službi koju je predvodio poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, vjerni pristaša ruskog vođe i njegovog rata u Ukrajini.

Deseci hiljada ubijeni su, a milioni protjerani iz svojih domova otkako je Putin naredio invaziju na ruskog susjeda u februaru 2022. godine. Ratu, koji traje već treću godinu, ne nazire se kraj.

Zelenski, koji je Židov, pozvao je na molitvu najprije za sve vojnike, koji će Vaskrs slaviti u rovovima, da se živi vrate kući, ​​te za zemlju i ljude čiji se duh "ne može slomiti" i koji žele vidjeti Ukrajinu slobodnu. "Ukrajinci kleče samo u molitvi. I nikad pred osvajačima i okupatorima", zaključio je. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()