Vladimir Putin samo tri dana nakon smrti Navalnog odlikovao "krvnika" političkih zatvorenika u Rusiji

Upravo je Bojarinev direktno odgovoran za aktivnosti i funkcionisanje zatvora i kazneno-popravnih kolonija u Ruskoj Federaciji

20.02.2024. 16:17
  • Podijeli:
Tan2024-02-1504311963_0 vladimir putin Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-65cdd2918228f.webp Foto: Tanjug/Alexander Kazakov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Samo tri dana nakon još uvijek nerazjašnjenih okolnosti i smrti Alekseja Navalnog, ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u viši čin čovjeka koji je zadužen za praćenje i kontrolu svih zatvora u Rusiji.

Kako je naveo Ivan ždanov, bliski saradnik preminulog Alekseja Navalnog, a koji se nalazi na čelu Fondacije za borbu protiv korupcije, ruski predsjednik je u čin general-pukovnika unaprijedio Valerija Bojarineva, zamjenika načelnika Uprave za kazneno-popravne ustanove.

Upravo je Bojarinev direktno odgovoran za aktivnosti i funkcionisanje zatvora i kazneno-popravnih kolonija u Ruskoj Federaciji.

"Nagrada za mučenje i ubistvo. Zamjenik načelnika Federalne kazneno-popravne službe Bojarinev, koji je nadgledao torturu Alekseja Navalnog, dobio je od Putina čin general-pukovnika tri dana nakon ubistva", rekao je Ždanov.

Prema riječima Vladimira Osecikina, čovjeka koji je osnovao nevladinu organizaciju koja prati zlostavljanja u ruskim zavorima, Bojarinev je lično intervenisao nekoliko puta kako bi "osigurao" da će Navalni biti izložen grubim tretmanima u zatvoru.

"Bojarinev je također nadgledao metode mučenja koje se primjenjuju na ruske političke zatvorenike i također je bio uključen u prisilno svjedočenje ukrajinskih ratnih zarobljenika", rekao je Osecikin.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()