Višegodišnja saga dobija kraj: SAD će prodati Turskoj vojne avione?

Bajdenova administracija istovremeno je nastavila sa procesom prodaje 20 borbenih aviona "F-35" Grčkoj

27.01.2024. 09:22
  • Podijeli:
američki i južnokorejski avioni, F-15, F-16, vojska SAD, američka vojska, vojska južne koreje, južnokorejska vojska - 4 okt 2022 - profimedia-657abaf6e1d42.webp Foto: Profimedia

Administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena zvanično je obavijestila Kongres o namjeri da nastavi sa prodajom borbenih aviona "F-16" Turskoj.

Američki Stejt department poslao je obavještenje o prodaji 40 aviona "F-16" i skoro 80 kompleta za modernizaciju Turskoj, samo dan nakon što je Ankara završila proces ratifikacije članstva Švedske u NATO.

Bajdenova administracija istovremeno je nastavila sa procesom prodaje 20 borbenih aviona "F-35" Grčkoj.

Turska je zahtjev za kupovinu aviona predala u oktobru 2021. godine, ali je odgađanje Ankare da odobri ratifikaciju Švedske za članstvo u NATO postala velika prepreka za odobrenje prodaje u Kongresu.

Nakon prijema zvaničnog obavještenja od Stejt departmenta, Kongres ima rok od 15 dana da stavi primjedbu na prodaju i nakon toga se odluka smatra konačnom.

Američki zvaničnici su izrazili uvjerenje da se Kongres neće protiviti prodaji, uprkos kritikama koje su iznijeli određeni kongresmeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()